Ötszázan a háttérben (képgalériával)2019. október 13. (vasárnap) 15:25 - Aktuálisnews/8627_0_300.jpgMintegy ötszáz fő dolgozik ma azon, hogy az önkormányzati választás minden szabálynak és törvényi előírásnak megfeleljen. Ózdon pontosan 27.014 főt várnak az urnákhoz. Polgármestert és önkormányzati képviselőket lehetett választani, emellett pedig a nemzetiségi önkormányzatok tagjairól is dönteni kell.

Az Olvasóban még a hét elején letették esküjüket az önkormányzati választás szavazatszámláló bizottságainak tagjai, valamint jegyzőkönyvvezetői. A hivatalban és a szavazókörökben idén mintegy ötszáz fő dolgozik azon, hogy a voksolás zavartalanul és a jogszabályi feltételeknek megfelelően megtörténhessen. Ózdon 27.014 választópolgárt várnak ma reggel hattól este hétig, hogy a 37 szavazókör valamelyikében leadja szavazatait.

„Ha valaki nem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben, akkor három szavazólapot kap. Kap egy polgármesteri szavazólapot, ahol a jelenlegi állás szerint négy polgármesterjelölt van. Kap egy szavazólapot a tíz választókörzet valamelyikében, ott eltérő számú a jelöltek száma. Van, ahol két jelölt van, van, ahol öt. És van egy úgynevezett megyei lista, ez a harmadik szavazólap” - mondta dr. Almási Csaba, a Helyi Választási Iroda vezetője.

„Ha valaki szerepel a nemzetiségi névjegyzékben, mondjuk egy roma származású ember, akkor ő három szavazólapot kap, az imént említetteket, és még ezen felül kap három zöld szavazólapot, ahol szavazhat a roma nemzetiségi képviselőkre. Az ő jelöltjeik száma 16 fő, és abból kell nekik kiválasztani öt jelöltet, kevesebbet megjelölhet, többet viszont nem. Van egy területi és van egy országos nemzetiségi lista, tehát ebben az esetben hat szavazólappal kell neki megbirkóznia” - tette hozzá dr. Almási Csaba.

Ózdon pontosan 2002 fő regisztrált a roma nemzetiségi névjegyzékbe. Közülük Sajóvárkonyra várták a legtöbbjüket, mintegy hétszáz főt. Városunkban 26 fő vallotta magát német nemzetiségűnek, ők három jelöltre adhatták le voksukat.

A fülkéket és az urnákat már korábban elhelyezték a kijelölt helyiségekben. A szavazatszámláló bizottságok elnökei a rendőrséggel karöltve minden egyes szavazókört ellenőriztek. Az egyes szavazókörökben az elnök irányítja a munkát, távollétében az elnökhelyettes, majd a rangidős személy vezeti a bizottságot. Vannak megválasztott tagjaik és az egyes pártok delegáltjai is kiveszik a részüket a feladatokból.

„Nagyon sokat számít, hogy itt vannak, hiszen olyan szempontból is fontos, hogy hogyan tudjuk elhagyni a helyiséget. A bizottsági tagok közül a felének, vagyis négynek mindig bent kell lennie a teremben” - emelte ki Répás Gyuláné, a 13-as szavazókör szavazatszámláló bizottságának elnöke.

A tagokra különböző szabályok vonatkoztak: például öltözködésükkel és viselkedésükkel sem gyakorolhattak hatást az emberekre. Ezeket nagyon szigorúan kezelték a csoportok vezetői.

„Én úgy gondolom, hogy mindenképpen csak akkor kell ezt elvállalni, ha alázatosan tudja ezt végezni valaki, és pártfüggetlenül tud az embereknek segíteni. Nekünk a szavazóhelyiségben korlátozottak a lehetőségeink, mi csak annyit mondhatunk nekik, hogy a borítékba mit helyezzenek bele. Mi nem befolyásolhatjuk az ő saját belátásukat” - hangsúlyozta Ronyecz Ákos, a 13-as szavazókör szavazatszámláló bizottságának elnökhelyettese.

A választás egyik fontos momentuma a kampány időszak, a jelöltek a postaládákba bedobott szórólapokkal, az oszlopokra kihelyezett plakátokkal, rendezvényekkel is igyekeztek befolyásolni a szavazás végkimenetelét.

„Rengeteg tájékoztatást és információt kaptunk az idei kampányról pozitív és negatív értelemben is egyaránt. Nekem megvoltak a határozott elképzeléseim, akár a megyei listát tekintve, akár a polgármester tekintetében, hogy kire fogok szavazni. Mindent figyelembe véve most megyek és leadom a szavazatomat” - nyilatkozta Hamar Tivadar.
 
Az Ózdi Városi Televízió is számos lehetőséget biztosított a bemutatkozásra, élő műsorokkal jelentkezett és képernyőre állított egy polgármester jelölti vitaműsort is, amelyet több hozzánk közel eső nagy városban sem sikerült. Az eseményeket a legnagyobb közösségi oldalon is nyomon lehetett követni.

„Minden jelöltnek az anyagát elolvastam. Természetesen régen van véleményem arról, hogy kire fogom behúzni az x-et, és nem a szórólapon megjelent dolgok döntötték ezt nálam el. A televízió az nagyon sok mindent meghatározott, riportokat, megnyilvánulásokat láthattunk. Én úgy gondolom, hogy ez akinek nagyon fontos és bízom benne, hogy nagyon sok ózdinak az, azok itt a papír és az üzenetek mögé látnak, tehát egy öntudatos választást fognak hozni, hiszen a városunknak a jövőjéről van szó, és ez öt évre minimum igaznak kell, hogy legyen” - fogalmazott Szakál György.

A Helyi Választási Bizottság tagjai a Polgármesteri Hivatal jegyzői tárgyalójában gyűltek össze. Feladatuk, hogy minden rendben a szabályoknak megfelelően történhessen, valamint az esetleges incidensek elbírálása is rájuk vár. Előzetes adatokra este kilenc óra után lehet számítani. Ezt követően állapítják meg az eredményt, amennyiben nem lesz fellebbezés, három nap múlva emelkedik jogerőre.


627_0_t 627_1_t 627_2_t 627_3_t
627_4_t 627_5_t 627_6_t 627_7_t

 

 

 

Vissza