Magas részvétel (képgalériával)2019. október 13. (vasárnap) 08:59 - Aktuálisnews/8625_0_300.jpg17 óráig a választópolgárok 38,17%-a már leadta szavazatát Ózdon. Reggel hat órakor kezdődött az önkormányzati és nemzetiségi választás, városunkban 37 szavazókörben járulhatnak az urnákhoz. A hűvös idő ellenére is többen érkeztek a nyitásra, az első szavazóknak az urnák hitelesítését is el kellett végezni.

A Vasvár Úti Általános Iskolában már reggel hat óra előtt elkezdődött a készülődés az ott található három szavazókörben. A nyitás előtt a szavazóbizottság tagjai ellenőrizték a szükséges kellékek meglétét, illetve azok hitelességét, még az első szavazó érkezése előtt.

„Minden rendben volt, az első szavazóval mindent aláírattunk, amit kellett, az urnákat megnézte, lezártuk, semmi gond nem volt. Hat órakor pontosan megnyitottuk a szavazást” - nyilatkozta Bukovinszki Józsefné, a 2-es számú szavazókör szavazatszámláló bizottságának elnöke.

A hat órai nyitásra többen is érkeztek, először azonban az első szavazónak aláírásával kellett hitelesíteni az urnákat. Ezeket az ő jelenlétében, a jogszabályoknak megfelelően le is zárták, oly módon, hogy azt csak a pecsét feltörésével lehessen felnyitni és szavazólapokat kivenni belőle. Balog István elmondta, minden évben ilyen korán szavaz, így nem először ellenőrzi a kezdést.

„Elutazom, azért jöttem ilyen korán. Fél hétkor megy el a buszom, és szerettem volna letudni, mert vidékre megyek” - mondta Balog István.

A korai órák ellenére is sokan érkeztek a szavazókörökbe. Többen a munka után, míg mások pedig munka előtt adták le szavazatukat. Mindannyian fontosnak érezték, hogy az urnákhoz járuljanak, ezzel is élve demokratikus jogaikkal.

„Mindenkit arra buzdítok, hogyha van ez a lehetőség, akkor éljen a szavazati jogával, és jöjjön el szavazni” - hangsúlyozta Kolmont Lajos.

„Szeretném a véleményemet kifejezni, hogy kire óhajtok szavazni, kivel akarok együtt élni a következő öt évben” - fogalmazott Nagy Lajos.

„Hogy minél könnyebb legyen a továbbiakban az életem, mivel már nyugdíjas vagyok öt éve, de minden évben dolgoznom kell, hogy megéljek rendesen, ahogy én szeretnék” - emelte ki Gál Gyula.

A Vasvár Úti Általános Iskola három szavazókörében összesen 2850-en szerepelnek a névjegyzékben. Ők is és az önkormányzati választáson résztvevők három szavazólapot kapnak. Ezek segítségével a polgármesterjelöltek mellett az egyéni körzetek jelöltjeire és megyei listákra is voksolhatunk. Emellett ma Ózdon roma, illetve német nemzetiségi önkormányzati választást is tartanak, akik regisztráltak a névjegyzékbe egy zöld borítékot is kapnak, abban találják meg a nemzetiségi jelöltek névsorát, közülük a romáknál 5, a németeknél 3 képviselőt lehet megválasztani.

17 órakor az országos részvételi arány 42,69%, 2014-ben ez az adat 17.30 órakor 39,82% volt. Városunkban a névjegyzékben szereplő 27.014 főből 17 óráig 38,17% jelent meg az urnáknál, ami 10.311 főt jelent. A 22-es szavazókörben Susán, a Tompa Mihály Szabadidő Központban voltak eddig a legtöbben, 57,44%. A legkevesebben pedig a 25-ös szavazókörben, az Apáczai Csere János Általános Iskolában, ott délután három óráig 23,47%-os volt csak a részvétel.


625_0_t 625_1_t 625_2_t 625_3_t
625_4_t 625_5_t 625_6_t 625_7_t
625_8_t 625_9_t

 

Vissza