Őszi hulladék (képgalériával)2019. október 11. (péntek) 19:00 - Városnews/8623_0_300.jpgMegkezdte az őszi takarítást az Ózdi Városüzemeltető Intézmény. Amellett, hogy az ÓVI dolgozói ebben a hónapban végzik az utolsó fűnyírásokat a város területén, elkezdődött a levelek gyűjtése is. A helyieknek továbbá a zöld hulladék saját portájukon való megsemmisítésének szabályaira sem árt figyelni.

Az ősz és a hideg beköszöntével a fák levelei is hullani kezdtek. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói ebben a hónapban végzik az utolsó fűnyírásokat, valamint az elhullott faleveleket is elkezdték gyűjteni a város számos pontján. Bár előreláthatólag novemberben indul meg igazán a zöldhulladék takarítása, az ÓVI közel negyvenöt munkatársa tevékenykedik ebben a feladatkörben, az újonnan beszerzett kétszáz darab zsák segítségével.

„Az összegyűjtött nyesedéket és falevelet tömörítő autóval szállítjuk el. Előzetesen pedig big-bag zsákokba szedjük, szép sorban kihelyezzük az út szélére, és így viszi el a tömörítő autó a városi komposztáló telepre, ide kerül a zöldhulladék, ahol prizmákba rakjuk, aztán komposztálódik. Az érett komposztot kirostáljuk, és felhasználjuk a városban” - nyilatkozta Bóta József, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény parkfenntartási művezetője.

Az így keletkezett komposzt szinte minden része újrahasznosul. Az őszi időszakban a kertekben is felhalmozódhat a zöldhulladék, amelyet a helyiek a komposztálás mellett főleg égetéssel semmisítenek meg. Ennek azonban olyan számos szabálya van, amelyre érdemes odafigyelni.

„A kerti hulladék égetését Magyarországon a levegőtisztasági kormányrendelet szabályozza. Ezen kívül minden önkormányzat saját hatáskörben hozott helyi rendeletet. Ózdon ez a rendelet úgy hangzik, hogy március, április, október, november hónapokban lehet kerti hulladékokat égetni. Nyári időszámítás szerint 10 órától 17 óráig, téli időszámítás szerint 11 órától 16 óráig” - emelte ki Németh György, a Kazincbarcikai Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője.

A zöldhulladék égetésekor tilos egyéb háztartási hulladékot megsemmisíteni, illetve nem szabad felügyelet nélkül hagyni a tüzet, nehogy átterjedjen saját értékeinkre és a környező telkekre. Emellett abban az esetben, hogy ha az önkormányzati rendeleteket valaki megszegi, az tűzvédelmi- vagy pénzbírsággal is járhat.


623_0_t 623_1_t 623_2_t 623_3_t
623_4_t 623_5_t 623_6_t 623_7_t
Vissza