Barkóság Konferencia (képgalériával)2019. október 7. (hétfő) 19:00 - Kultúranews/8602_0_300.jpgNyolcadik alkalommal tartottak Barkóság Konferenciát városunkban. A rendezvénynek most az Ózdi Muzeális Gyűjtemény adott otthont. A számos szakmai beszámoló mellett dr. Paládi-Kovács Attila akadémikus is rövid előadásban tekintett vissza a múltba a barkóságon keresztül.

A barkóság történetét, múltját feldolgozó előadás-sorozat már évek óta hagyománynak számít. A VIII. Barkóság Konferenciának ebben az évben az Ózdi Muzeális Gyűjtemény adott otthont, ahol szinte teljesen megtelt az eseménynek helyet adó terem.

„Nagyon örülünk annak, hogy az Ózdi Muzeális Gyűjteményben kerül megrendezésre a VIII. Barkóság Konferencia, ugye ez a rendezvény az utóbbi időben mindig más helyen zajlott, és most hozzánk jutott el, és méltó helyet fog találni mindenképpen. Nagyon neves előadókat sikerült meghívni. Ebben a témában ebben az évben már szerveztünk egy Barkóság Napját, ott is ott volt dr. Paládi-Kovács Attila akadémikus, és ma is ő lesz a fő vendége úgymond ennek az eseménynek” - mondta Oláh Zsolt, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark intézményvezetője.

Az idei konferenciát dr. Paládi-Kovács Attila nyitotta meg, aki a rendezvény levezető elnöke is volt egyben. A Széchenyi-díjas néprajzkutató a térség múltján kívül a visszaemlékezés fontosságáról is beszélt az érdeklődőknek.

„Megörökítettek dalokat hagyományokat, itt mindig volt komoly néptáncegyüttesek is. Elsősorban a szellemi hagyományok, amelyek továbbvihetők, de említhetem a táplálkozási hagyományokat is, tehát az itteni konyha és azok termékei közül is lehet továbbvinni, illetve a viseletben is voltak is erre kísérletek, az úgynevezett barkó rózsa rákerült az estélyi ruhákra is” - emelte ki dr. Paládi-Kovács Attila, akadémikus.

A konferencián számos szakmai beszámolót hallhattak az érdeklődők. Kovács Béla, dr. Gecse Annabella, Bárány Zsófia, dr. Tengely Adrienn, Restás Attila, Kelemen Kristóf és dr. Alabán Péter is más-más témakörben tartottak előadást a barkósághoz kötődően.


602_0_t 602_1_t 602_2_t 602_3_t
602_4_t 602_5_t
Vissza