Mellrák ellenes séta (képgalériával)2019. október 5. (szombat) 19:36 - Egészségnews/8599_0_300.jpgNegyedszer tartottak mellrák ellenes sétát városunk utcáin. A rendezvényt Nagy Károlyné Dobó Katalin és Sántha Klára védőnő hívta életre évekkel ezelőtt. A figyelemfelhívó napon a demonstrálók a Városház térről vonultak az Olvasóba, ahol többek között a betegséggel és a témával kapcsolatos előadásokat hallgathattak meg.

Idén is a Városház téren gyülekeztek a negyedik ózdi mellrák ellenes séta résztvevői. Ebben az évben a szervezők elvetették a léggömbök feleresztésének ötletét, mivel ezzel is védeni szerették volna a környezetet. Helyette rózsaszín sálat tettek nyakukba a demonstrálók, valamint a szokásos rózsaszín szalagot. A Polgármesteri Hivatal előtt dr. Kósné Dargai Rita területi képviselő köszöntötte mindazokat, akik kilátogattak a figyelemhívó eseményre. Ezt követően elindult a séta a városon keresztül, egészen az Olvasó épületéig, ahol Nagy Károlyné Dobó Katalin, a rendezvény egyik szervezője is köszöntötte a megjelenteket. Ő maga is megküzdött a daganatos betegséggel, így kiemelten fontosnak tartja a figyelemfelhívást.

„Az október hónap évek óta, világszerte a mellrák ellenes rendezvények hónapja, és arra hívja fel a figyelmet a hölgyeknél, lányoknál, anyáknál, nagymamáknál, hogy nagyobb gondot fordítsanak az önvizsgálatra. Ahogyan a pesti fő csoportnak, a „Mellrák után is van élet, együtt könnyebb” csoportnak az egyik szlogenje; "Minden nő számít, és aki időt nyer, életet nyer" - fogalmazott Nagy Károlyné Dobó Katalin, szervező.

Az Olvasó Adorján Lajos termében Ronyecz Ákos és Ronyeczné Németh Zsuzsa mezőségi tánca nyitotta meg az előadások sorát. Elsőként dr. Juhász Antal szülész-nőgyógyász, nyugalmazott osztályvezető főorvos beszélt a témában. Elmondta, hogy a régi gyógyítási módszerek mennyit fejlődtek az elmúlt években, illetve, hogy mennyire fontos, hogy időben észleljük ezt a fajta betegséget.

„Régebben, amikor emlőrákról volt szó, levették a nőnek az emlőjét. Jelen pillanatban emlőmegkímélő módszerek vannak, ma már úgy nézzük, hogy négy részre osztjuk az emlőt, felső, külső, alsó, belső kvadráns, és most már egy negyed részét veszik ki, ez az úgynevezett kvadrantektómia. Ezen kívül van a lupektómia, amikor csupán a daganatot veszik ki, illetve a körülötte lévő ép szövetet távolítják el" - hangsúlyozta dr. Juhász Antal, szülész-nőgyógyász, nyugalmazott osztályvezető főorvos.

Az előadás után Nagy Károlyné Dobó Katalin tartott ismertetőt egy friss kiadványról, amelynek címe: "200 kérdés és 200 válasz az emlőrákról". Ezt, akinek most zajlik a kezelése, vagy műtét előtt áll, az előadótól megkaphatja. Ezután Kőműves Zsuzsanna felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus beszélt az onkopszichológia, és annak a gyógyulásban való nagy jelentőségéről, illetve a folyamatos önvizsgálás fontosságáról.

„Manapság is többen úgy gondolják, hogy a daganat egyenlő a halál diagnózisával, pedig nem. Az idejében, nagyon korán felfedezett daganatoknak, még a melanómának is 95 százalékos túlélési esélye van, hogy ha ez a korai stádiumban történik" - fogalmazott Kőműves Zsuzsanna, felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus.

A szakpszichológus témája után végül Széles Annamária természetgyógyász tartott előadást Együttes meditáció az egészségünkért címmel.


599_0_t 599_1_t 599_2_t 599_3_t
599_4_t 599_5_t 599_6_t 599_7_t
599_8_t 599_9_t 599_10_t
Vissza