Tanulságos történetek (képgalériával)2019. október 2. (szerda) 19:00 - Kultúranews/8583_0_300.jpgSebestyén István mesemondó, a Népművészet Mestere látogatott ma a Városi Könyvtárba. Az intézmény Móra Ferenc születésének 140. évfordulójára irodalmi rejtvényfüzettel készült a gyerekek számára. A Móra-próba eredményhirdetését ma tartották meg, a versenyzők pedig jutalomként kapták az előadást.

Sebestyén István a Népművészet Mestere díjas ének- és mesemondó Szekszárdon született, szülei azonban bukovinai székelyek voltak. Történeteiben is gyakran megjelenik a székelyek világa, nyelvezete. A mesék és az előadásmód megragadják, és fenn is tartják a gyerekek figyelmét, ma délelőtt is nagy érdeklődéssel hallgatták őt a legkisebbek is.

„Ha tehetném, és ha most kezdeném, én csak pedagógus lennék. Ugyanis nagyon jól megtalálom a hangot a gyerekekkel. Ez azért is lehet, mert mi tízen voltunk testvérek, és tudom, hogyan kell a gyerekekkel kommunikálni, becsempészni az én mondandómat. Jól viselkednek a gyerekek, nagyon figyelnek, és értik is, amit mondok. Törekszem is arra, hogy a mese igazsága benne legyen, tehát amit visznek magukkal a gyerekek, az olyan legyen, ami ember elejibe való” - mondta Sebestyén István, ének- és mesemondó előadóművész.

A mesék közt voltak olyanok, amelyek Mátyás királyhoz kapcsolódtak, más történetek pedig állatokról szóltak, de az emberek számára is fontos tanulságokat hordoztak. Nagy sikere volt a farkast kiáltó fiú meséjének is. Sebestyén István előadása egyfajta jutalom volt a Móra Ferenc születésének 140. évfordulója alkalmából meghirdetett Móra-próba résztvevőinek.

„A népmese napjához kapcsolódva mesemondó a vendégünk, szeptember 30-án ünnepeltük a népmese napját. Ezt összekötöttük két nappal megcsúsztatva az eredményhirdetéssel. A mese nagyon fontos a gyerekek életében, ezt minden, gyerekekkel foglalkozó személy nagyon jól tudja. Én a szülőket is arra kérem, hogy bízzanak a mese erejében, és próbáljanak minden este, de legalább hetente mesét mondani a gyereknek” - hangsúlyozta Császár Éva, gyermekkönyvtáros.

Ahogyan Sebestyén István fogalmazott, nagyon fontos számára a mese igazsága. Úgy véli, az emberek mindig vágynak az igazságra, ezért amerre jár a világban, mindenhol érdeklődve hallgatják őt a felnőttek is.


583_0_t 583_1_t 583_2_t 583_3_t
583_4_t 583_5_t 583_6_t 583_7_t
Vissza