Nemzeti értékek (képgalériával)2019. október 2. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/8581_0_300.jpgSikerrel szerepeltek egy országos versenyen a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulói. Az iskola négytagú csapata még egy tavaszi megyei győzelemmel nyerte el a jogot, hogy képviseltesse magát a Kárpát-medencei hungarikum vetélkedő döntőjében, amelyet Balatongyörökön rendeztek meg.

A Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulói ismét országos versenyen mutathatták meg tudásukat. Az iskola négytagú csapata, vagyis Kovács Diána, Rása Boglárka, Stricz Eleonóra és Tóth Anikó Evelin még a tavaszi megyei győzelemmel nyerte el a jogot, hogy képviseltesse magát és megyéjét a Kárpát-medencei hungarikum vetélkedő döntőjében, amelyet szeptember 19-20-án rendeztek meg Balatongyörökön.

„Azért fontos a hungarikumoknak, vagyis a helyi értékeknek a képviselete, mert ezáltal úgy gondolom, hogy a lokálpatriotizmus sokat fejlődik a gyerekek szemléletében. Valamint azért is fontos, mert a magyar nemzeti kincseinket kicsit a köztudatba jobban beépíthetjük. Ez a verseny kompetenciák mérkőzése volt, hiszen mondhatjuk azt, hogy nemcsak lexikális tudást, hanem képességeket is megmutattak a diákjaink” - fogalmazott Hajdu Kriszián, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium igazgatója.

Czeglédi Orsolya azt mondja, hogy a felkészülés során a gyerekek remekül összedolgoztak, de egyébként is egy összeszokott csapatról van szó, hiszen a lányok osztálytársak is.

„Egy előzetes feladata a gyerekeknek, amelyben egy bemutatkozó kisfilmet kellett készíteni, amelyben igyekeztünk a helyi jellegzetességeket is bemutatni. Tehát részben a csapatot, részben pedig a helyi értékeket, és ez a verseny nemcsak a hungarikumokra összpontosított, hanem a diákok saját régiójának az értékeire, nemzeti értékekre is. A mi specialitásunk a molnárkalács volt, amiből kóstolót is vittünk a többi csapatnak, illetve a zsűritagokat is megkínáltuk, volt erre lehetőség” - mondta Czeglédi Orsolya, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium felkészítő tanára.

A helyszínen változatos ügyességi, kreativitást igénylő és elméleti erőpróbák vártak a lányokra, mint például célba lövés íjjal, de szerveztek a résztvevőknek táncházat és solymászbemutatót is.

„Nagyon sok új dolgot megismerhettünk, többek közt a magyar hungarikum kutyafajtákkal és a kürtős kalács készítéssel. Ez a verseny összehozta a csapatunkat, nagyon jól éreztük magunkat. Nagyon szép helyen voltunk Balatongyörökön, ahol ott is aludtunk” - nyilatkozta Tóth Anikó Evelin, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium 12/C osztályos tanulója.

Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával szervezett verseny nem csupán a Hungarikumok Gyűjteményének 70 értékére összpontosít, hanem a kiemelkedő nemzeti értékekre, valamint a fiatalok saját régiójának értékeire is. Az ózdi diákok végül sok élménnyel tértek haza és a megszerzett tudáson túl, emléklappal és értékes ajándékokkal is gazdagodtak.


581_0_t 581_1_t 581_2_t 581_3_t
581_4_t 581_5_t 581_6_t 581_7_t
581_8_t 581_9_t 581_10_t 581_11_t
581_12_t 581_13_t
Vissza