Népmese napja (képgalériával)2019. október 1. (kedd) 19:00 - Oktatásnews/8574_0_300.jpgHárom héten keresztül mesélnek az óvodásoknak az ÓMI Városi Könyvtár munkatársai. Ezeken az alkalmakon nemcsak a magyar, de más népek meséivel is megismerkedhetnek. A könyvtárosok a város valamennyi óvodájába ellátogatnak október közepéig.

A programot a Magyar Népmese Napja kapcsán hívták életre, hogy a gyerekek még több történettel ismerkedjenek meg, ezáltal fejlődjön a képzelőerejük is. Természetesen az óvodapedagógusok is sokszor mesélnek a fiataloknak, azonban ezeken az alkalmakon könyvtárosok látogatnak el hozzájuk.

„A városban minden kisgyerekhez, minden óvodáshoz el szeretnénk vinni a mesét a népmese napja alkalmából. 2005-ben indult ez a kezdeményezés a Magyar Olvasás Társaság által, és mi már a kezdetektől fogva kapcsolódtunk ehhez a felhíváshoz, hogy a népmese napján minden ember mondjon, hallgasson egy-egy mesét, népmesét” - mondta Császár Éva, gyermekkönyvtáros.

Az intézmény vezetője szerint is hasznosak az ilyen alkalmak.

„Nagyon szoros a kapcsolatunk a könyvtárral, tehát több közös rendezvényünk van. Ez nagyon jó, hogy ide kijöttek. Valóban sokat mesélünk, de nagy motiváló erő ez a szülőknek és gyermekeknek egyaránt, hogy egy külsős, kedves könyvtáros néni ajánlja a meséket” - hangsúlyozta Binder-Pap Gabriella, az Ózdi Béke Telepi Óvodák intézményvezetője.

A Damjanich úti óvodában Dankóné Magyar Mária olvasott fel meséket a gyerekeknek. A kicsik végig feszült figyelemmel hallgatták a könyvtárost.

„Nagyon tetszik nekünk ez a mese, mert nagyon vicces” - nyilatkozta Dernei Hanna.

„Nagyon örültünk a megkeresésnek, hogy a Városi Könyvtár felajánlotta ezt a lehetőséget, hogy a Magyar Népmese Napján felkeresik a csoportokat, és mesélnek a gyerekeknek. Mi is igyekszünk minden nap beiktatni a népmesét, a mesélést. Nagyon fontos a gyermeki fantázia fejlődésében a mese, nem az, amikor a gyerekek tévét néznek, hanem amikor hallás útján képzelik el a mesét” - fogalmazott Kovács-Anda Virág, az Ózdi Petőfi Úti-Csépányi Összevont Óvoda Damjanich Úti Tagóvodájának tagóvoda-vezetője.

A könyvtárosok a város valamennyi óvodájába ellátogatnak a következő néhány hétben, így október közepéig minden óvodás találkozik majd velük, hogy népmeséket halljanak tőlük.


574_0_t 574_1_t 574_2_t 574_3_t
574_4_t 574_5_t 574_6_t 574_7_t
574_8_t
Vissza