Áldozatok nélkül (képgalériával)2019. szeptember 27. (péntek) 19:00 - Rendőrségnews/8564_0_300.jpgFokozott rendőri jelenlétet tapasztalhattunk tegnap az utakon, főleg a gyalogátkelőhelyek környékén, mivel a magyar rendőrség is csatlakozott az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának kezdeményezéséhez, az EDWARD naphoz. A rendőrautókra kötött zöld szalaggal hívták fel a figyelmet a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire.

Megyénkben az első félévben tíz halálos, százhárom súlyos sérüléssel járó közúti baleset történt. Januárban Királd külterületén vesztette életét egy fiatal férfi. Az ilyen esetekre való figyelemfelhívásul hirdette meg az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata az EDWARD napot, vagyis a közúti áldozatok nélküli európai napot. Ennek célja, hogy szeptember 26-án senki ne haljon meg az utakon.

„Mivel a magyar rendőrség csatlakozott, ezáltal az Ózdi Rendőrkapitányság is csatlakozott az EDWARD naphoz. Ezen a napon kollégáim rendkívüli figyelmet fordítanak a közúton közlekedők biztonságára, a gyalogátkelőhelyeken áthaladókra, illetve a közúti forgalomban való részvétel szabályainak betartására” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Az Országos Baleset-megelőzési Bizottság most a gyalogosokra helyezte a hangsúlyt. A rendőrautókra zöld szalagot kötöttek, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire. Ahogy a járművekkel, úgy a gyalogosan közlekedőknek is fontos betartani a szabályokat saját biztonságuk érdekében. Míg az autókban különféle aktív és passzív védelmi rendszerek segítik az életben maradást, addig a gyalogosokra semmi nem vigyáz.

„Gyalogos szemszögből nagyon fontos felhívni a figyelmet a megfelelő körültekintésre. Ha lelépek a járdáról, akkor van a régi mondás, hogy balra nézek, jobbra nézek, nem jön semmi, átmegyek. Itt kiemelném a gyerekek közlekedését. Reggelente, délután, iskolába menet vagy hazajövet leszállnak a buszról, sietnek az iskolába, vagy esetleg sietnek haza, ilyenkor fontos a szülőknek is megtanítani őket, hogy nem lépünk ki a busz takarásából, vagy a jármű takarásából, hanem megvárjuk, míg elmegy az a jármű, és próbálunk minél jobban szétnézni” - hangsúlyozta ifj. Miksztai Zoltán, gépjárművezető-szakoktató.

Gyalogosként zebrák környékén magatartásunkkal jelezzük, hogy át kívánunk menni az út másik oldalára, míg autósként számítsunk rá, hogy bármikor leléphetnek a járdáról. Fontos, hogy figyeljünk egymásra, hogy mindenki hazaérjen.


564_0_t 564_1_t 564_2_t 564_3_t
564_4_t 564_5_t 564_6_t 564_7_t
564_8_t
Vissza