Humor és dráma (képgalériával)2019. szeptember 27. (péntek) 19:00 - Kultúranews/8563_0_300.jpgAz „Anyám, a nyolcadik kerület” című monodrámát láthatták az ózdiak a Digitális Erőműben. A kortárs művet Vida Péter hozta el városunkba, az egyfelvonásos darabban megjelent a humor és a dráma egyaránt. A színművész szerint az előadásnak mindenki számára lehet üzenete.

Sziporkázó humor és keserű sóhajokat előcsalogató dráma – mindezt egyetlen színdarabban tapasztalhatták meg azok, akik a Digitális Erőműben töltötték a csütörtök estét. Vida Péter színművész az „Anyám, a nyolcadik kerület” című monodrámát hozta el városunkba. Az egyszereplős, egyfelvonásos előadás Pál Dániel Levente Az Úr nyolcadik kerülete című gyűjteményes kötetén alapszik, egy Józsefvárosban élő, furcsa fiatalember életképeit mutatja be.

„Olyan, mintha egy makrovilágba belenéznénk, és belelátnánk valakinek a kis életébe. Az ember kimegy reggel, elkezd tisztálkodni, fogat mosni, kezet mos, és ki-kiszakadnak belőle gondolatok. Nem is tudjuk, hogy magában beszél-e, de nem a nézőkhöz. Belepillantunk egy életbe, ami nagyon furcsa. Lehet, hogy nevetünk rajta, de én azt gondolom, hogy általában ez a mosoly oda szokott fagyni az arcra, mert elég kemény dolgok is vannak benne. Itt ugyanúgy a humortól a drámáig nagyon széles az a paletta, amin az előadás zongorázik” - mondta Vida Péter, színművész.

A színművész szerint a színdarabot látva a nézők könnyen ráismerhetnek önmagukra, vagy éppen másokra. Úgy sétálhatnak ki az előadásról, hogy ők maguk is letettek valamilyen terhet, de legalábbis gondolatot ébreszthetnek bennük a látottak. A Digitális Erőmű munkatársai igyekeznek folyamatosan megtölteni az intézményt kulturális programokkal is.

„Nagyon sűrű az évünk, nagyon sűrű a szeptember-októberünk. Azt gondoljuk, hogy amellett, hogy a fő tevékenységünket, a digitalizációt végezzük, abban segítjük az általános iskolákat, az országos digitalizációs programot, ha itt van ez a gyönyörű szép, kultikus épület, akkor töltsük meg művészeti, kulturális tartalommal is. Úgy döntöttünk a kollégáimmal, hogy a szeptember második részében még egy kicsit belehúzunk, a hónap végéig nyolc olyan programunk volt, illetve van, ahova várjuk az ózdiakat” - hangsúlyozta Bojtos Zoltán, a Digitális Erőmű intézményvezetője.

Nemcsak szeptemberben, hanem októberben is várják majd az érdeklődőket. Szervezésükben Tolcsvay László és csapata elhozza Ózdra, az Ív úti római katolikus templomba Mária evangéliumát, a Digitális Erőmű parkja pedig egy Kormorán koncertnek ad majd otthont.


563_0_t 563_1_t 563_2_t 563_3_t
563_4_t 563_5_t 563_6_t 563_7_t
Vissza