Összetett munka (képgalériával)2019. szeptember 26. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/8559_0_300.jpgA Hangony-völgyi tanyák és helynevek című könyvet mutatták be az ÓMI Városi Könyvtárban. Kovács László a művet két honismereti pályázat anyagából állította össze. Ebből kiderül, hogy miért alakult ki a 19-20. században a tanyarendszer az említett vidékeken, illetve az is, hogy milyen állapotban vannak jelenleg ezek a területek.

Térségünk egykori berendezkedését szemléltető bemutatón vehettek részt az érdeklődők az ÓMI Városi Könyvtárban. Ezúttal Kovács László Hangony-völgyi tanyák és helynevek című művével ismerkedhettek meg a megjelentek. Az alkotó magát egyszerű nyugdíjasként titulálta. Úgy fogalmazott, hogy semmilyen előképzettséggel nem rendelkezett a honismereti gyűjtéssel kapcsolatban, így laikusként kezdett bele még 2012-ben.

„Tulajdonképpen térképpel és fényképekkel illusztrálva vannak a helynevek. Ezen kívül minden településnév és helynév ABC-sorrendbe van szedve. Emellett megjelöltem azt a használati módot, ami jellemezte ezeket 1960 és 1980 között” - mondta Kovács László, nyugdíjas.

Kovács László nem csak az írásban jeleskedett, hiszen az illusztrációként szolgáló fotókat is saját kezűleg készítette el. Az anyag ugyanakkor nem jöhetett volna létre a Hangony Jövője Egyesület hozzájárulása nélkül. A csoport minden olyan kezdeményezés mellé odaáll, ami a község javát szolgálja, így egyházi és sportprogramok szervezésében is aktívan részt vesznek.

„Az elmúlt időszakban Kovács László hatalmas munkát végzett, hiszen feltérképezte, és könyvében bemutatja a Hangony-völgyének négy települését. A Hangony Jövője Egyesület nagyon tiszteli a hagyományait, ezért is döntöttünk úgy, hogy beszállunk ebbe a projektbe” - emelte ki Bartók Péter, a Hangony Jövője Egyesület elnöke.

Kovács László tervei szerint a továbbiakban is folytatja majd a honismereti témájú gyűjtéseket. Elmondása szerint már 99%-os készültségben van egy olyan munka, amely a borsodi és hevesi vidék fa- és kőtornácos épületeinek feldolgozásairól szól.


559_0_t 559_1_t 559_2_t 559_3_t
559_4_t 559_5_t 559_6_t 559_7_t
559_8_t 559_9_t 559_10_t 559_11_t
Vissza