Életmentő vér (képgalériával)2019. szeptember 25. (szerda) 19:00 - Egészségnews/8557_0_300.jpgVéradásnak adott helyet ma a Civil Ház. A helyszínen tíz darab, egyenként tízezer forint értékű utalványt sorsoltak ki a véradók között. A Magyar Vöröskereszt ózdi munkatársaival legközelebb október negyedikén, a mellrákellenes sétán és az utána következő előadás-sorozaton találkozhatunk.

Minden hónap utolsó szerdája a véradásé a Civil Házban. Ma is sokan álltak sorba, hogy vérükkel segítsenek másokon. Az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai ezeken az alkalmakon megmérik a jelentkezők hemoglobinszintjét, illetve felmérik egészségi állapotukat is. Négy és fél deciliter vért vesznek le.

„Rendszeresen adok vért, már most tizenhetedszer voltam. Megvan bennem a segítő szándék mások felé, amíg egészséges vagyok. Hátha egyszer nekem is kell” - mondta Boros Zoltán.

„Amikor az időm engedi, és a körülmények, akkor mindig jövök” - hangsúlyozta Farkas László.

„Azért jövök véradásra, mert szerintem aki tud, az ennyivel is segítsen embertársain. Nem kerül semmibe, és nagyon jó érzés, amikor kapsz egy SMS-t, hogy a véredet felhasználták, tudtál segíteni valakin. Egyébként ez a nyolcadik véradásom, ami nem egy horribilis szám, de több mint a semmi” - fogalmazott Bárdos Gergely.

A véradókat természetesen most is várták különféle egészségügyi szűrések. Volt vércukor- és vérnyomásmérés, illetve a vér oxigénszintjét is megmérték. Mindenki kapott banánból és almából álló gyümölcscsomagot, a véradók pedig vércsoportos feliratú táskát. A Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének ózdi munkatársaival egyébként nemcsak véradások alkalmával találkozhatnak a városlakók. Számos rendezvény társszervezői, legközelebb egy már hagyományosnak mondható eseményen, a mellrákellenes napon működnek közre.

„Ezt a mellrákellenes napot Nagy Károlyné Dobó Katicával és Sántha Klára védőnővel együtt szervezzük. Ez az ő rendezvényük, amit a tavalyi évben is megtartottak. Most ez október 4-én lesz. A Polgármesteri Hivatal előtt lesz a gyülekező, onnan fogunk átsétálni az Olvasóba, ahol különböző, az egészséges életmódról szóló előadások lesznek, és tanácsadások” - nyilatkozta Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.

A véradás végén az ózdi szervezet munkatársai kisorsoltak a mai véradók között tíz darab, egyenként tízezer forint értékű vásárlási utalványt.


557_0_t 557_1_t 557_2_t 557_3_t
557_4_t 557_5_t 557_6_t 557_7_t
557_8_t

 

Vissza