120 év (képgalériával)2019. szeptember 23. (hétfő) 19:00 - Egyháznews/8546_0_300.jpg120 éves fennállását ünnepelte az Ózdi Evangélikus Egyházközösség. Az ünnepi hálaadó istentiszteletre Buday Barnabás lelkész és az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke, dr. Fabiny Tamás is ellátogatott. A liturgián a nemrégiben felújított orgonát is felszentelték, és az Ózdi Városi Vegyeskar is több művet előadott.

Vasárnap teljesen megtelt hívekkel az evangélikus templom a faluban. Az Ózdi Evangélikus Egyházközösség 120 éves fennállását ünnepelték a résztvevők. A hálaadó istentiszteletre több másik felekezetből is érkeztek, ahol együtt adtak hálát az elmúlt több mint egy évszázadért.

„120 évvel ezelőtt jött mondhatom úgy, hogy az első evangélikus. Ez a rimamurányi társaságnak köszönhető, hiszen ott a vezető emberek evangélikusak voltak. Kassáról, Rozsnyóból, a felvidékről jöttek ide, és hát őket követték a többiek, aztán miután idejöttek, templomot építettek. Így szentelték fel 1902-ben a templomot” - mondta Tóth Melinda, evangélikus lelkész.

Az ünnepi istentiszteletre Buday Barnabás esperes és az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke is ellátogatott. Dr. Fabiny Tamás püspök szerint a hagyományok és a megújulás tartja össze az ózdi egyházközösséget.

„120 éve itt mindig egy összetartó közösség volt, részből a felvidékről ideérkezve, részben az ország egyéb területeiről, és mindig olyan lelkészek szolgáltak itt, kiemelve közülük Túróczy Pál egykori főesperest és a fiát Túróczy Zoltán későbbi püspököt, akik nagyon áldott munkát végeztek. A hagyományok mellett a szüntelen megújulás készség is kell, és egy olyan lelki pásztorra van szüksége immár harminc éve a gyülekezetnek Tóth Melinda személyében, aki egyszerre testesíti meg a szó értelmében vett régi protestáns hagyománytiszteletet, ugyanakkor a szüntelen készséget a megújulásra” - hangsúlyozta dr. Fabiny Tamás, evangélikus püspök.

A hálaadó istentiszteleten dr. Fabiny Tamás püspök az újonnan felújított orgonát is felszentelte. A hangszeren ezután Kassai Kitti játszott, aki egyébként kántori szolgálatot lát el az evangélikus egyházközösségben. A liturgián emellett az Ózdi Városi Vegyeskar is több művet előadott. A helyi közösség tagjai legközelebb október 5-én várják a híveket és érdeklődőket a templomba, ahol a City Blues Band ad majd koncertet.


546_0_t 546_1_t 546_2_t 546_3_t
546_4_t 546_5_t 546_6_t 546_7_t
546_8_t 546_9_t
Vissza