Tudásközpont létesül (képgalériával)2019. szeptember 19. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/8537_0_300.jpgAnyagtudományi tudásközpont létesül Ózdon. A kohászati és fémipari képzések összehangolását elősegítő központnak a Csokipalota adhat majd otthont. Ezt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette be a Digitális Erőműben tartott sajtótájékoztatón. A politikus hozzátette: a közeljövőben átalakul a szakképzés rendszere.

Húszszázalékos részesedést vásárolt idén januárban az állam az Ózdi Acélművekben. A szerepvállalás jelentőségéről és a lehetséges jövőképről tartottak ma sajtótájékoztatót a Digitális Erőműben. A rendezvényen elhangzott, hogy szeptember közepe óta miniszteri biztosként Riz Gábor felel a nyugat-borsodi térség iparának stabilitásáért. Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: Ózd élhetőségének, hosszú távú fenntarthatóságának egyik záloga a kohászat, azon belül az Ózdi Acélművek.

„A magyar állam a közelmúltban húsz százalék tulajdonrészt vásárolt ebben az acélműben. Tette mindezt azért, mert a magyar kormány úgy ítélte meg, hogy a stratégiai ágazatokban helye és szerepe van az államnak. Helye és szerepe van, mert biztonságot teremt, hosszú távú fenntarthatóságot teremt egy-egy olyan kulcságazatban, mint a kohászat is” - hangsúlyozta Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az állam szerepvállalásának okairól beszélt. Kifejtette, a döntés egyrészt társadalompolitikai indíttatású, mert az itt dolgozó emberek, itt élő családok jólétét befolyásolja a vállalat stabil működése. Emellett az ÓAM is új piacokat találhat a kapacitásbővítéssel. A politikus szerint a jövő útja az innováció, és a színvonalas utánpótlás biztosítása. Ehhez kapcsolódóan Ózd fontos szerephez juthat.

„A munkaerő-utánpótlás és a szakképzés jövője szempontjából olyan döntés született, hogy létrehozzuk az anyagtudományi tudásközpontot itt, Ózdon. A központ a Barlai Béla Nemzeti Acélkohászati Felsőoktatási és Kutatási Program keretében valósul meg, a helyi gazdasági szereplők, a Miskolci Egyetem és az Ózdi Szakképzési Centrum bevonásával. A tudásközpont tervezett helyszíne az Alkotmány út 4. szám alatt található, jelenleg üresen álló épület, amit az ózdiak Csokipalotaként ismernek” - mondta Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.

Az épületet az ÓAM ingyenesen bocsátja rendelkezésre. A központ célja, hogy össze tudják hangolni a kohászati és fémipari képzéseket. A lépés egyben a szakképzési rendszer átalakításának részét is képezi. A korábbi szakgimnáziumok helyett technikumok jönnek létre. Ezeket pedig összekapcsolnák az egyetemi képzéssel. A központ egyben gyakorlati képzőhely is lesz.


537_0_t 537_1_t 537_2_t 537_3_t
537_4_t 537_5_t 537_6_t 537_7_t
537_8_t 537_9_t
Vissza