Harangot szenteltek (képgalériával)2019. szeptember 19. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/8533_0_300.jpgFelszentelték az Új köztemető lélekharangját. Az eredeti harangot mintegy tíz évvel ezelőtt ellopták, a helyére készített új pedig több évig egy raktárban porosodott. Most elhelyezték a haranglábban, a történelmi egyházak képviselői pedig megáldották, hogy ezek után az elhunytak lelkéért szóljon.

Új harangot szenteltek ma az Új köztemetőben. Már tíz éve is lehet annak, hogy az előző lélekharangot, amelyet temetéskor kongattak meg, hogy utolsó útjára kísérje az elhunytakat, ellopták. Akkor készíttettek egy új harangot, de az már nem került fel a helyére. Sok évig ki sem derült, hogy hol van.

„Le volt téve egy raktárba, és annak a raktárnak a főnökével beszélgettem, és ő mondta nekem, hogy van ott egy ilyen harang. Én akkor nagyon meglepődtem, hogy ez hogy lehet. A valamikori itteni vezető csináltatta azt meg, csak ő meghalt, és nem lett feltéve. A beszélgetések során én erről tudomást szereztem, és onnantól kezdve egyenes volt az út afelé, hogy megszerezzük a harangot, és feltegyük ide, a köztemetőbe” - hangsúlyozta Csutor László, területi képviselő.

Az eseményen jelen voltak a történelmi egyházak képviselői is, hogy megáldják az új harangot, amely nem csak a holt lelkekért szól.

„Imádságra hív a harang. Vagy a templomba hívogat bennünket, vagy az elhunytakért szólít fel bennünket imádságra. Vagy akár magunkat, nemzetünket a déli harangszó bátorít arra, hogy jobb magyarok, jobb keresztények, jobb emberek legyünk” - mondta Mischinger Ferenc, római katolikus plébános.

Az áldást követően Mischinger Ferenc meg is szentelte a harangot. Szólt továbbá Bartha Beáta és Csikainé Mihalik Éva református, illetve Tóth Melinda evangélikus lelkész is, majd együtt imádkozták el a Miatyánkot.

„Ez gyönyörű. Ez nagyon nagy ajándék ide a temetőbe, mert már itt volt egy harang, de ellopták. Nem tudom, hogy ez meddig lesz itt, de ez nagyon szép ügyet szolgál, ez a harang” - nyilatkozta Varga Józsefné.

A harangot egyébként bekamerázták, nehogy úgy járjanak, ahogy az előzővel. Végezetül Tábla területi képviselője, Csutor László meg is kongatta a lélekharangot.


533_0_t 533_1_t 533_2_t 533_3_t
533_4_t 533_5_t 533_6_t 533_7_t
533_8_t 533_9_t 533_10_t 533_11_t
Vissza