Fűtési előkészületek (képgalériával)2019. szeptember 18. (szerda) 19:00 - Híreknews/8530_0_300.jpgIdén sem lesz olcsó a téli fűtés. A családi házas övezetben a legtöbben fával oldják meg a tüzelést, így már most megnövekedett az érdeklődés a faanyag iránt. Panellakások esetében továbbra is a távhő szolgáltatása a leggyakoribb. Bár a fűtési idény október 15-én kezdődik majd, a társasházak kérelmezhetik a szolgáltatás elindítását.

A családi házas övezetekben városunkban is a fatüzelés a legkedveltebb fűtési mód. A munkások már az őszi hidegek beköszönte előtt keményen dolgoznak azon, hogy a lakosság számára kellő mennyiségű fa álljon rendelkezésre. Az árakat tekintve nagy általánosságban az erdészet által megállapított értéket veszik figyelembe. Így a kemény, lombos tűzifa ára bruttó huszonháromezer-ötszáz forint, szintén ebből az anyagból a gallyfának húszezer köbmétere. A puha vagy fenyő tűzifa is jelen van a piacon, amely szállítással együtt tizenhatezer forint körüli áron mozog. Mint szinte minden területen itt is vannak olyanok, akik csalással próbálkoznak.

„Sajnos pontosan olyan vásárlókat csapnak be, akik idősebbek, és nem is nagyon tudnak reklamálni. Ráadásul internetes keresések alkalmával bukkanhatunk ilyen tűzifa hirdetésekre, ami a vásárlás után sokszor el is tűnik az internetről. Ekkor már követhetetlen, hogy ki vitte a fát, persze ha a rendszámot nem írja fel. Nem mindenki van tisztában azzal, hogy más az űrméter és más az erdei köbméter” - mondta Lezák Sándor, erdész, vállalkozó.

Az erdei munkálatok során űrméternek az 1x1x1 métert tekintik, míg erdei köbméternek az 1,75x1x1 métert. A korrekció arra vonatkozik, hogy a méteres fát formája miatt nem lehet teljesen pontosan pakolni. Erre érdemes figyelniük a vársárlóknak. A panellakások esetében továbbra is a távfűtés a legkedveltebb melegedési mód. Az Ózdi Távhő Kft. által megállapított árak a rezsicsökkentés, vagyis 2013 óta változatlanok. Halász Sándor szerint sokan mostanra halasztják a radiátorok cseréjét, ami megnehezíti a rendszer feltöltését, így már nem is engedélyezik ezeket a munkálatokat.

„Mindig el szoktam mondani, hogy két dologtól függ, hogy a felhasználó mennyi távhő díjat fizet. Az egyik a szolgáltatás ára, ami a hatóság által megállapított érték, ez egy darabig nem fog változni. Emellett az is fontos, hogy mennyi hőt használ föl. Ha a nyílászáró cserék és a fűtéskorszerűsítés beindulna, akkor tudna drasztikusan beindulni a csökkenés a lakosságnál” - hangsúlyozta Halász Sándor, az Ózdi Távhő Kft. ügyvezetője.

A társasházak közös képviselői már kérelmezhetik a szolgáltatás elindítását. Ezt már több esetben meg is tették az illetékesek. A távfűtést az időjárás-előrejelzésnek megfelelően egyébként egyelőre nem kezdik meg, mert a pár napos lehűlést követően felmelegedésre készülhetünk.


530_0_t 530_1_t 530_2_t 530_3_t
530_4_t 530_5_t 530_6_t
Vissza