Dübörög a kampány2019. szeptember 17. (kedd) 19:00 - Politikanews/8525_0_300.jpgMár kevesebb mint egy hónap van hátra az őszi önkormányzati választásig, így javában zajlik a kampányidőszak is. Mind a polgármester-, mind a képviselőjelöltek teljes névsora ismert, ők a lehető legtöbb módon igyekeznek eljutni a lakossághoz, megismertetni programjukat az emberekkel.

Óriásplakátok, jelöltbemutató szórólapok, politikai hirdetések – ez csupán néhány kampányeszköz azok közül, amiket az októberi önkormányzati választáson induló jelöltek előszeretettel használnak. Az országgyűlési voksolással ellentétben a helyhatósági szavazásra készülő jelöltek és jelölőszervezetek nem kapnak állami kampánytámogatást, ugyanakkor nem is korlátozzák az erre a célra fordítható összeget. Sokáig élt a köztudatban a kampánycsend fogalma, de ez ma már nem létezik a megszokott formájában.

„A szavazás napján is, 19 óráig lehet kampánytevékenységet folytatni. Vannak kampánytevékenységek, amiket nem. Tehát nem lehet politikai gyűlést tartani, nem lehet politikai reklámot közzétenni, közvélemény-kutatási eredményeket közzétenni. És nyilván nem lehet kampányt folytatni a szavazóhelyiségben, abban az épületben, ahol a szavazóhelyiség van. És van az a szabály, hogy a szavazóhelyiség megközelítését szolgáló épület bejáratától számított 150 méteres körzetben, közterületen” - mondta dr. Almási Csaba, a Helyi Választási Iroda vezetője.

Életbe lépett egy új szabály is az igazságügyi miniszter rendelete nyomán. Eszerint aki a kampánymentes övezetben tartózkodik, azt a területen kívülről sem lehet befolyásolni. Egy tavalyi jogszabály-módosítás alapján tiltott továbbá az útra, járdára hirdetést felfesteni – ez korábban bevett gyakorlat volt. Óriásplakátok kihelyezésekor a közterület-használatról szóló rendelkezéseket kell figyelembe venni. Fontos továbbá, hogy a plakát nem fedheti más jelölt vagy párt hirdetését, és károkozás nélkül eltávolítható legyen.

A jogalkotó a plakátok eltávolítását is szabályozza. Erről a választást követő harminc napon belül kell gondoskodnia annak, aki elhelyezte azokat. Az előírások betartását a Helyi Választási Iroda ellenőrzi. Városunkban egyébként a tapasztalatok szerint a szervezetek többnyire időben gondoskodnak az eltávolításról.

A kép illusztráció.

Vissza