Figyelem az útra (képgalériával)2019. szeptember 17. (kedd) 19:00 - Rendőrségnews/8521_0_300.jpgEgyhetes összehangolt rendőrségi közúti ellenőrzés kezdődött Magyarországon tegnap. Az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén hétfőn és szerdán 12 helyszínen vizsgálják az autósok vezetés közbeni magatartását. Az európai kampány keretében elsősorban a menet közbeni mobiltelefon-használatot ellenőrzik, de nagy hangsúlyt kap a chatelés, vagy éppen a vezetés közbeni étkezés is. Az akció célja nem a szankcionálás, hanem sokkal inkább az, hogy mindenki hazaérjen.

Az ittas vezetés, a gyorshajtás és a biztonsági öv használatának mellőzése után a negyedik leggyakoribb oka a halálos baleseteknek, hogy kézben tartott mobiltelefont használ a gépjárművezető, legalábbis ezt igazolják a kutatások, és ezt állítják a szakemberek. A „Figyelem az útra” elnevezésű közlekedésbiztonsági akció keretében többek közt erre, és egyéb olyan tevékenységekre is felhívják a figyelmet az egyenruhások, amelyek elvonhatják a sofőr koncentrációját a vezetéstől. Ilyen például az evés vagy az ivás, illetve az egyéb technikai eszközök beprogramozása.

„Ezek miatt nem alkalmaz szankciót a rendőrség, viszont felhívja a járművezető figyelmét, tulajdonképpen egy ajánlást ad a járművezetőnek, hogyan tud biztonságosabban, körültekintőbben közlekedni. Felhívja a figyelmét rá és talán a járművezetőben ez a figyelmeztetés előidéz változtatást, és megérti ennek a lényegét, és nem fogja a jövőben csinálni ezt” - mondta Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

Az egész Európára kiterjedő összehangolt ellenőrzés hétfőn kezdődött és egy héten át tart. Az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén összesen 12 helyszínt érint. A helyi egyenruhások tegnap a Rozsnyói úton intették ki először az autósokat. Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai szeptember 18-án, szerdán is fognak tartani ehhez hasonló akciót, akkor a közlekedők találkozhatnak majd velük többek között a Munkás úton, a Bolyki főúton és a József Attila úton is.

Tegnap reggel kilenc órától délután öt óráig városunkban összesen 367 járművet ellenőriztek a rendőrök, és 15 esetben kezdeményeztek eljárást valamilyen szabályszegés miatt. 14 közigazgatási bírságot szabtak ki mobiltelefonálás és biztonsági öv használatának elmulasztása végett, egy sofőr ellen pedig büntetőeljárást kezdeményeztek, mert ittasan ült volán mögé. Csupán 7 esetben kellett figyelmeztetniük valakit mert étkezett, vagy éppen a navigációs eszközét nyomkodta vezetés közben.


521_0_t 521_1_t 521_2_t 521_3_t
521_4_t 521_5_t 521_6_t 521_7_t
521_8_t 521_9_t 521_10_t
Vissza