Dráguló ingatlanok2019. szeptember 13. (péntek) 19:00 - Városnews/8515_0_300.jpgTovábbra is nagy a kereslet az ingatlanok iránt, annak ellenére, hogy az árak folyamatosan emelkednek. Az egyik legnagyobb internetes eladási oldalon találhatunk több mint hatvan millió forintért kínált családi házat is Ózdon. Emellett azoknak is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, akik bérelnének, hiszen a rezsi mellett hatvan-hetvenezer forintot is elkérnek egy nagyobb lakásért havonta.

Nagy fába vágja a fejszéjét az, aki manapság ingatlanvásárlásra adja a fejét. Az utóbbi időkben több olyan állami döntés is született, ami a családok saját otthonhoz való jutását segíti, ám a piac alkalmazkodott, így az eladók drágábban kínálják a lakóingatlanokat. A Központi Statisztikai Hivatal 2018 második félévéből származó adataiból is jól látszik, hogy növekvő tendenciát mutatnak az árak.

„2018 III. negyedévében a használtlakás-árak szintje az előző év azonos időszakihoz képest 10,7, a megelőző negyedévihez viszonyítva 3,7%-kal emelkedett. Az új lakások árindexe 2018 I. negyedévére 10,3%-kal lett magasabb a megelőző év azonos időszakához mérten” - áll a KSH: Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2018. III. negyedéves kimutatásában.

Ez a folyamat egyébként azóta sem állt meg, az egyik legnagyobb internetes eladási oldalon is érdekes adatokat találhatunk. A ma délelőtt, Ózdon hirdetett házak közül a legdrágábbat több mint hatvanmillió forintért kínálják, míg ugyanezen a portálon a lakásokat tekintve majdnem kilencmillió a plafon. A városlakók is eltérő véleménnyel rendelkeznek a témával kapcsolatban.

„Az a baj, hogy sokan elmennek. Sok ember úgy gondolja, hogy itt ezen a környéken magasak az árak. Borsodban egy olyan ház, ami lakható és 8-10 millió forint, az szerintem egy kicsit drága. Szerintem az embereknek reálisabb árat kellene szabni” - mondta Rácz Dávid.

„Én most nem vettem lakást. Nyilván, ha emelkednek az árak jobb lesz az embereknek is, ha kapnak hozzávalót. Ha nem kapnak segítséget, egyszerűen nem lehet” - nyilatkozta Mácsai Gyuláné.

Még komplikáltabb a dolog, ha nem vásárolni, hanem bérelni szeretnénk. Az árakat tekintve itt is drágulásról beszélhetünk, hiszen egy 2+2 fél szobás lakásért a rezsi mellett hetvenezer forintot is elkérnek havonta. Jól mutatja az érdeklődést, hogy ha valaki a legnagyobb közösségi oldalon megoszt egy bejegyzést egy éppen kiadó ingatlanról, perceken belül több hozzászólás is érkezik, így egyik napról a másikra gazdára találnak ezek a lakóingatlanok.

Vissza