Világhírű magyar (képgalériával)2019. szeptember 9. (hétfő) 19:00 - Kultúranews/8493_0_300.jpgPremier előtt vetítették a Curtiz című magyar alkotást a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban. Az életrajzi dráma Kertész Mihály magyar, de az Egyesült Államokban nagy karriert befutó filmrendező azon korszakát dolgozza fel, amikor a világhírű Casablancát forgatta. Az NFÉ-ben most a Curtiz rendezőjével, Topolánszky Tamás Yvannal és Sümeghy Claudia producerrel találkozhattak az ózdiak.

Idén utolsó alkalommal tartottak kertmozit a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban. Az intézményben mindig törekednek arra, hogy egy-egy film kapcsán a közönség találkozzon azok alkotóival is, így a rendezőt, a producert és a forgalmazót is meghívták. Azonban volt most egy különlegesség is: premier előtt vetítettek egy magyar filmet, a Curtizt.

„Eddig még nem volt erre alkalom, de most ezzel szeretnénk elindítani akár egy sorozatot is, és törekszünk arra a jövőben, hogy más, elsősorban nyilván magyar filmeket hozzunk el premier előtti vetítés keretében a közönségünknek” - mondta Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

Bár a Curtizt már többször is vetítették, a bemutatója csak 12-én lesz. Kertész Mihály Oscar-díjas magyar, de az Amerikai Egyesült Államokban nagy karriert befutó filmrendező azon korszakáról szól, amikor a Casablancát forgatta. A Curtizt is díjazták már, a 42. Montréali Nemzetközi Filmfesztiválon fődíjat nyert.

„Teljesen meglepetéssorozat volt, mert nagyon bíztunk abban, hogy egy A kategóriás filmfesztiválon esetleg van lehetőségünk, de az érdekesség az az volt, hogy mi nem az elsőfilmes kategóriába kerültünk be, hanem rögtön a fő versenyprogramba, ami teljesen meglepő és olyan indokolatlan is volt. Az pedig, hogy megnyertük, az meg kicsit szürreális volt, és nagyon örültünk neki” - hangsúlyozta Topolánszky Tamás Yvan, rendező.

A közönség most is sok érdekességet tudhatott meg a film készítéséről és utánkövetéséről is. Emellett az is kiderült, hogy a rendező, Topolánszky Tamás Yvan és Sümeghy Claudia, a producer egy párt alkotnak. Most kislányuk is elkísérte őket. A Curtizzel az Ózdi Városi Televízió holnapi Kaleidoszkóp című magazinja bővebben foglalkozik.


493_0_t 493_1_t 493_2_t 493_3_t
493_4_t 493_5_t 493_6_t 493_7_t
493_8_t 493_9_t 493_10_t 493_11_t
493_12_t 493_13_t 493_14_t 493_15_t
Vissza