Lecsót télire (képgalériával)2019. szeptember 6. (péntek) 19:00 - Aktuálisnews/8488_0_300.jpgSokan tesznek el lecsót a téli hónapokra. Az ózdi piacon is megjelent már a puhább, olcsóbb paradicsom, amely ideális erre a célra. Az ízesítés és az elkészítés terén mindenkinek megvan a bevált receptje. Emellett már szőlőből is egyre szélesebb a választék.

Ma reggel is többen látogattak el a helyi piacra, hogy beszerezzék a hétvégi sütés-főzés alapanyagait. De nemcsak a leveszöldségeket és a hagymát, burgonyát keresik az ózdiak, az általunk megkérdezettek többsége lecsót is készít. Vannak, akik csak egy-egy ebédre, mások azonban nagyobb mennyiséget főznek, amelyből a hideg hónapokra is eltárolnak. Mindenkinek megvannak a praktikái, bevált receptjei. A paradicsommal kapcsolatban például változó, hogy valaki héjastul vagy anélkül szereti. Hagymát sem mindenki használ hozzá.

„Megmondom maguknak, hogy még vagy nyolc üveggel, ilyen hétdecissel a pincében lent van. Van puha paradicsom, nézek hozzá paprikát, azt az olcsóbb paprikát, és úgy. Olajban szoktam, borsot, ilyesmit, picit pakolok bele. Szoktam sokat, mert az unokáim viszik mindig, meg a savanyú uborkát, üvegestől” - nyilatkozta Kismarcziné Éva.

Van, aki azért készít nagy mennyiséget, mert a gyerekek, unokák is szívesen visznek belőle. Mások azonban csak kevesebbet főznek maguknak, vagy a szűkebb családnak. A paprika és paradicsom arányai is háztartásonként változnak.

„Paprikát is bőven, egy kiló paprika, fél kiló paradicsom, meg erős paprika is. Én így szoktam. Ezt jól megsütöm” - nyilatkozta Borbás Mária.

A puhább, lecsóhoz ideális paradicsom kilóját 330-450 forint körül kínálják az árusok, míg a tölteni való paprika ára 300 és 500 forint között alakul. A hagymát sem mindenki viszi zsákostul. Gyümölcsök közül egyre nagyobb a választék szőlőből, ennek kilója jellemzően négy- és ötszáz forint között mozog. Mindenki másfajtát részesít előnyben.

A zöldségek és gyümölcsök kiválasztásakor az ózdiak is számos szempontot mérlegelnek. A legtöbbek számára az ár az egyik legfontosabb, de sokan ragaszkodnak ahhoz is, hogy magyar termék kerüljön az asztalra.


488_0_t 488_1_t 488_2_t
Vissza