Hirtelen lehűlés2019. szeptember 4. (szerda) 19:00 - Aktuálisnews/8482_0_300.jpgHirtelen lehűléssel ért véget az idei nyár. Tegnap helyenként 15 Celsius-fokos hőmérséklet-csökkenést lehetett mérni. Bár a napokban az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján melegszik a levegő, hétvégétől újabb hidegfront érkezik, ami szervezetünkre is komoly hatással lehet.

Az idei nyár a második legmelegebb volt 1901 óta. Az augusztussal együtt azonban ez véget ért, mivel egy jelentősebb hidegfront érkezett hazánkba és térségünkbe. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakértője szerint Izland és Grönland térségéből, illetve az északi sarkkör környékéről ide áramló felhalmozódott hideg levegő okozta a jelentős lehűlést.

„A keddi napon vonult át Magyarország felett egy hidegfront, ami az ahhoz képest jóval melegebb légtömeget kiszorította. Ez majdnem egy 15 fokos lehűlés jelentett az ország egyes pontjain. Ez azt jelenti, hogy az ezt megelőző 30 fok feletti csúcsértékből tegnapi nap során 21 fok volt a csúcsérték országszerte, ez mindenképpen egy jelentős lehűlés” - nyilatkozta Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat  meteorológusa.

A hirtelen lehűlés nem csak a természetre, szervezetünkre is komoly hatással lehet. Dr. Sahin Fawaz kollegális főorvos szerint nem árt vigyázni annak, aki valamilyen betegséggel küzd.

„Nyolc-tíz fokos hőingadozás már lehet érezni, hogy terhelődik a szervezet. Nemcsak az idős betegeket terheli, hanem a fiatalabb generációkat is. Elsősorban a frontérzékenyek érzik meg a legjobban, de a szívbetegek és a magas vérnyomással küzdő emberek is. Ilyenkor a reumás panaszok is fokozódnak, migrénes fejfájás jelentkezik, illetve ellustul az ember” - mondta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

Az idősebbek városunkban is érzik a hirtelen hőingadozás tüneteit. Az általunk megkérdezettek főleg reumás fájdalmakra panaszkodtak.

„Szoktam érezni, mert az ujjaim nagyon fájnak, mivel ízületes is és cukros vagyok” - fogalmazott Sike Lajosné.

„Rosszul érezzük magunkat, fáj a fejünk, meg ilyesmi dolgokat tapasztalunk” - hangsúlyozta Németh Béláné.

A következő napokban az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján emelkedni fog a hőmérséklet. Azonban hétvégén újabb hidegfront várható, ami akár mediterrán is lehet, így hűvösebb és esős időre is lehet számítani.

A kép illusztráció.

Vissza