Vigyáznak rájuk (képgalériával)2019. szeptember 4. (szerda) 19:00 - Rendőrségnews/8479_0_300.jpgÚjra szolgálatban az iskola rendőre. Ahogy már évek óta, úgy most is egyenruhások vigyáznak reggel és délután a gyerekek épségére az intézmények közelében lévő gyalogátkelőhelyek környékén, emellett az egész tanítási évben baleset- és bűnmegelőzési előadásokat tartanak a diákoknak. Az autósoknak szeptemberben érdemes fokozott figyelemmel közlekedniük, hiszen megnövekszik a forgalom, és a fiatalok tömegesen jelennek meg az utakon.

Rendőrök vigyázzák az iskolába igyekvők lépteit a Vasvár Úti Általános Iskolánál. Az intézmény előtti zebránál 7 óra 20 perc és 8 óra között, iskolakezdéskor, illetve 13 óra 20 perc és 14 óra között egész szeptemberben jelen lesznek az egyenruhások. Ez az iskola rendőre program egyik része, amelyben városunkban aktívan részt vesznek a polgárőrök és a rendészek is. Az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Baleset-megelőzési Bizottság közös felhívása már évek óta része a tanévkezdésnek.

„Baleset- és bűnmegelőzési programról van szó. Ennek a programnak a keretében az iskolákban mind bűn-, mind baleset-megelőzési témájú rendezvényeket, illetve előadásokat tartanak az iskolarendőrök, illetve ennek a programnak a része szeptember hónapban a rendőri felügyelet az iskolák környékén” - mondta Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

Az iskolarendőr ezeken túl egyeztet a tantestülettel, megbeszéli velük az adott intézményben felmerülő problémákat, és segítséget nyújt azok megoldásához. A programot megelőzte egy, az iskolák közelében lévő útszakaszokat érintő átfogó vizsgálat, amely közlekedésbiztonsági, forgalomtechnikai szempontok alapján értékelte azok környékét. Mivel a tanévkezdés miatt az utak zsúfoltsága is megnő, az autósoknak érdemes sokkal körültekintőbben közlekedniük.

„Érdemesnek tartom a szülők szempontjából felhívni a gyerekek figyelmét az ilyen esetekre, tehát hogy hogy közelítsenek meg egy gyalogátkelőhelyet, hogy lépjenek le az úttestre. Szétnézünk balra-jobbra, és csak utána megyünk át. Ha busszal mennek az iskolába, akkor a busz elől-mögül nem szaladunk ki, mert takarásban vannak, és ez veszélyes lehet számukra. Ugyanez vonatkozik az autósokra is, hogy ha látják, hogy egy autóbusz megáll a megállóban, akkor számítani kell rá, hogy arról sok gyerek hirtelen megindul, és ők felbukkanhatnak valahol” - hangsúlyozta ifj. Miksztai Zoltán, gépjárművezető-szakoktató.

Bár a rendőrök, polgárőrök és rendészek is figyelnek rájuk, fontos a gyerekeket is felkészíteni arra, hogy hogyan közlekedjenek.


479_0_t 479_1_t 479_2_t 479_3_t
479_4_t 479_5_t
Vissza