Van meleg víz (képgalériával)2019. augusztus 29. (csütörtök) 19:00 - Városnews/8461_0_300.jpgA tervezettnél két nappal korábban adta vissza a használati melegvíz-szolgáltatást az Ózdi Távhő Kft., már napközben is több hőközpont üzemelt. A nyári karbantartás alatt a cég munkatársai komplex vizsgálatot végeztek a vezetékrendszereken, emellett átnézték a hőközpontokat és a szelepeket is, hogy kiszűrjék az esetlegesen rossz elemeket.

Az Ózdi Távhő Kft. nyári karbantartása idén ezen a héten hétfőn kezdődött. Ez a lakosság számára a használati melegvíz-szolgáltatás leállását jelentette. Erre azért volt szükség, mert egy év alatt több helyen is tönkrement a vezetékrendszer, illetve különféle meghibásodások is előfordultak. Azonban a tervezettnél két nappal korábban, már ma visszaadták a meleg vizet. A legnagyobb munkát a Lehel vezér út 3-mal szemben végezték. Ott még kora tavasszal lyukadt ki a cső, akkor csak ideiglenesen javították ki.

„Tavasszal előregyártottunk lírákat, azokat kivittük készen a helyszínre, és már csak a hegesztési munka volt hátra. A régi vezetéket kivágtuk, az újakat betettük a helyére, ez tegnap délutánra kész lett. Találtunk lyukat a Lehel vezér út 14-nél is, ott a bekötővezeték volt kilyukadva, de kicseréltük az előremenő és visszatérő vezetéket is. Illetve ilyenkor az összes primér szerelvényt karbantartjuk a gerincvezetéken és az aknákban is” - nyilatkozta Halász Sándor, az Ózdi Távhő Kft. ügyvezetője.

Emellett az összes hőközpontot, mintegy 130 darabot és azok szelepeit is ellenőrizték. A vezetékrendszer összesen hozzávetőleg 11 ezer méter hosszú, ezért ilyenkor a távhő minden munkatársa ezen dolgozik, illetve külső vállalkozókat, cégeket is bevonnak a szakszerű megoldások érdekében. A használati meleg víz a Fűtőerőműből érkezik, ott is több javítást eszközöltek.

„A szokásos karbantartási folyamatokat végigvittük, villamos- és műszerész-karbantartásokat, valamint gépészeti oldalról a hozzáfolyás-szabályzót szét kellett vágnunk, azt teljesen újjá kellett építeni. Jelen pillanatban még a konténerkazánok villamos-karbantartása nem fejeződött be, viszont a keringtetéssel és már egy kazánnal beindultunk” - mondta Peták Tibor, az Ózdi Távhő Kft. üzemviteli üzemvezetője.

A hozzáfolyás-szabályzóval a vezetékrendszerből elszivárgó vizet pótolják, amelyet zöldre festenek, hogy könnyebben megtalálják a távozás helyét. A kazánokat pedig szakaszosan, több óra alatt fűtik fel, hogy ne legyen bennük túlnyomás és hőfeszültség. A Fűtőerőműben a vízlágyító részeként egyébként van két új kationcserélő is, amelyek időeltolással működnek.


461_0_t 461_1_t 461_2_t 461_3_t
461_4_t 461_5_t 461_6_t 461_7_t
461_8_t
Vissza