Október tizenhárom2019. augusztus 28. (szerda) 19:00 - Városnews/8453_0_300.jpgKözeledik a helyhatósági választás napja. Az ajánlások gyűjtése és a kampányidőszak már megkezdődött, de október tizenharmadikáig még szem előtt kell tartani néhány határidőt. Az átjelentkezés például másképp működik, mint az országgyűlési voksolás esetében.

Szombaton vehették át az őszi önkormányzati választáson indulni kívánó jelöltek az ajánlóíveket, és kezdhették meg az aláírások gyűjtését. Egyúttal akkortól számítjuk a kampányidőszakot is. Ózdon jelenleg több mint 27 ezer fő szerepel a választási névjegyzékben. Ők már kézhez is kapták az értesítőket, akihez nem jutott el, a Helyi Választási Irodánál érdeklődhet ennek okáról. Ha valaki állandó lakóhelyétől távol adná le szavazatát, élhet az átjelentkezés lehetőségével, de ezúttal más szabályok érvényesek mint az országgyűlési választáson. A legfontosabb, hogy az ideiglenes lakcím szerinti jelöltekre voksolhatunk.

„Itt több feltételnek kell együtt állnia. Az egyik, hogy június 26. előtt létesítették a tartózkodási helyet. Ennek az érvényessége legalább október 14-ig tart, és a szavazás napján itt kívánja a szavazati jogát gyakorolni. Október kilencedikéig ezt a Helyi Választási Irodánál jelezni kell. Akkor például a kecskeméti névjegyzékből kikerül, és bekerül az ózdiba” - mondta dr. Almási Csaba, a Helyi Választási Iroda vezetője.

A Helyi Választási Iroda munkatársai folyamatosan ellenőrzik az ajánlóíveken szereplő adatok valódiságát, és nyilvántartásba veszik a jelölteket. Az íveket szeptember kilencedikéig lehet leadni, ezt követően állnak össze a szavazólapok, a sorrendet sorsolással döntik el. A választópolgárok többsége polgármesterjelöltre, választókerületenként képviselőjelöltekre, valamint megyei listára voksolhat. Ehhez jönnek még sokak számára a nemzetiségi szavazólapok.

A Helyi Választási Iroda vezetője már februárban meghatározta az egyes választókerületek határait. Az elmúlt évekhez képest ebben nincs változás, vagyis mindenki a megszokott helyen adhatja le szavazatát október tizenharmadikán. Fontos azonban, hogy magával vigye érvényes személyazonosító okmányát és lakcímkártyáját.

A szavazás napján, vagyis október tizenharmadikán reggel hat órától este hétig tart majd nyitva a városunkban kialakított harminchét szavazókör. Az urnazárást követően viszonylag gyorsan megismerhetjük majd az előzetes eredményt. A legfontosabb kérdések este fél tíz előtt már tisztázódnak, de jogerőre csak később emelkedik a végeredmény.

A kép illusztráció.

Vissza