Családi kedvezmény (képgalériával)2019. augusztus 23. (péntek) 19:00 - Híreknews/8442_0_300.jpgSokan érdeklődnek a falusi CSOK és a babaváró hitel iránt. A július elején elinduló családi otthonteremtési kedvezmény akár tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást jelenthet a hazánkban élő családoknak. A lehetőségek megigénylése előtt azonban érdemes szakértőket meghallgatni.

A kormány még július elején döntött az úgynevezett falusi családi otthonteremtési kedvezmény bevezetéséről. A támogatás az ötezer fő alatti létszámú településeken használt ingatlanok vásárlására, bővítésére vagy korszerűsítésére is felhasználható. Ezt ráadásul három gyermek megléte, vagy vállalása esetén visszatéríteni sem kell. A területünkön is működő egyik takarékszövetkezet tájékoztatóján sokan érdeklődtek a támogatások iránt.

„Igazából minden érdekel, mert egy ideje fontolgatjuk, hogy felvesszük a babaváró hitelt, mivel jön a második baba, illetve a falusi CSOK-ról se sok mindent hallottam még, úgyhogy ez a tájékoztató most pont jókor jött” - mondta Kissné Urbán Adrienn.

„Minden érdekel, van már felnőtt gyermekem, és mivel ő nem tud itt lenni, jöttem és meghallgatok mindent ezzel kapcsolatban, és meglátjuk, hogy milyen információt kapunk” - nyilatkozta Vörös Gáborné.

A babaváró hitel esetén a CSOK-kal ellentétben nem kell nyilatkozni a vállalt gyermekek számáról, a támogatás mértéke azonban a születendő gyermekek számával folyamatosan nő. Az egyik helyi pénzintézet szakterületi csoportvezetője szerint érdemes lehet élni a lehetőséggel, az alacsony kamatozás miatt is, de persze több részletre érdemes odafigyelni a megigénylés előtt. Az érdeklődőknek a takarékszövetkezetek és bankok is tudnak segíteni.

„Természetesen meg kell felelni minden jogszabályi előírásnak, de én azt gondolom, hogy ez egy olyan lehetőség, hogy akiknek gyermekük van, és gondolkodnak abban, hogy szeretnének új ingatlanba költözni, vagy esetleg korszerűsíteni és a falusi CSOK az ő településükön is helyben van, akkor mindenképpen élni kell vele és érdeklődni kell. Előnye, hogy ez egy vissza nem térítendő támogatás, tehát ezzel érdemes élni. Hátránya is van, ami nem is igazán hátrány, csak oda kell figyelni, hogy nem előre folyósít a pénzintézet” - emelte ki Vályi-Siska Anikó, a Korona Takarék Takarékszövetkezet értékesítési szakterületi csoportvezetője.

Környékünkön számos olyan település van, amelyet érint a támogatás. Ilyen például Arló, Hangony, Borsodnádasd vagy Borsodbóta is. A falusi CSOK összege három gyermek esetén ingatlanvásárlás és azzal egyidejű bővítés, korszerűsítés esetén maximum tízmillió forint, meglévő lakás esetén azonban csak a fele, azaz ötmillió forint lehet.


442_0_t 442_1_t 442_2_t 442_3_t
Vissza