Közelgő választás2019. augusztus 15. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/8416_0_300.jpgMegkezdődtek az előkészületek az október 13-án esedékes helyhatósági választással kapcsolatban. A képviselő-testület már megszavazta a Helyi Választási Bizottság tagjait, illetve az is kiderült, hogy hány ajánlást kell összegyűjteniük azoknak, akik indulni kívánnak valamely pozícióért. A kampány hivatalosan augusztus 24-én indul, és egészen a voksolás napjáig tart.

A képviselő-testület rendkívüli tanácskozásán, zárt ülés keretében választotta meg a Helyi Választási Bizottság tagjait. Így számukra nem maradt más tennivaló az október 13-án esedékes voksolással kapcsolatban.

„A képviselő-testület a Helyi Választási Bizottság tagjaivá választotta dr. Mustos Lajost, dr. Kocska Pétert és dr. Török Valériát. Választottak emellett két póttagot is, Hajdú Istvánné és Dérné Hajdú Judit személyében. Ezzel a testület eleget tett annak a törvényi kötelezettségének, hogy megválassza a Helyi Választási Bizottság tagjait” - mondta dr. Almási Csaba, jegyző.

A következő fontos dátum augusztus 23-a. Eddig kell a Nemzeti Választási Irodának megküldenie a szavazóköri névjegyzékbe vételről szóló értesítőt küldenie a polgároknak. Azok, akik polgármester- vagy választókerületi jelöltként kívánnak indulni, egy bizonyos számú ajánlást is össze kell gyűjteniük. Ezt a központi névjegyzékben szereplők száma határozza meg. Az ehhez szükséges íveket a választási iroda legkorábban augusztus 24-én adja át az igénylőknek.

„A polgármester-jelöltséghez 300 ajánlás kell. A választókerületek esetében a számok a következőképpen alakulnak. Az 1. körzetben 25, a 2. körzetben 33, a 3. körzetben 31, a 4. körzetben 28, az 5. körzetben 30, a 6. körzetben 24, a 7. és 8. körzetben 26, a 9. körzetben 29 és a 10. körzetben 26 ajánlás szükséges. Tehát ezek a számok, ezeket összegyűjteni én úgy gondolom, hogy nem olyan nehéz feladat” - tette hozzá dr. Almási Csaba, jegyző.

Az egyéni listás és az egyéni választókerületi- és polgármester jelöltet szeptember 9-ig kell bejelenteni. A választópolgárok a voksoláshoz mozgóurnát is igényelhetnek. Levélben vagy elektromos azonosítás nélkül október 9-ig, személyesen vagy elektromos azonosítással pedig október 11-ig. Egyébként a kampány augusztus 24-től október 13-ig, vagyis egészen a választás napjáig tart. A voksokat pedig reggel 6 órától este 19 óráig lehet leadni a kijelölt szavazókörökben.

A kép illusztráció.

Vissza