Heves villámok (képgalériával)2019. augusztus 14. (szerda) 19:00 - Városnews/8415_0_300.jpgTegnap este rég nem látott heves vihar érkezett térségünkbe. A környező településeken cseresznye nagyságú jég esett. Emellett városunkba is erős villámokat lehetett tapasztalni, az Újváros téren több panelházba is becsapott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakértője szerint a térségből több szupercelláról is érkezett jelentés.

Tegnap erős villámok csaptak le a térségünkben. Az Újváros téren több panelházba is becsapott. A legnépszerűbb közösségi oldalon többen azt állították, rég nem láttak ekkora vihart, de az általunk megkérdezettek is hasonló élményekről számoltak be.

„Éjszaka nem lehetett aludni, nekem ugye van két kisgyermekem, este tíztől reggel négyig ültünk, mert ugye féltek, úgyhogy katasztrofális” - nyilatkozta Molnár Ferenc.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint több tényező okozta a tegnapi viharos időjárást, és a nem mindennapi, erős villámokat. A hőséget egy hidegfront követte, ami az Alpokon, majd a Kárpátokon keresztül érkezett, és ráadásul hullámokat is vetett.

„Pont Ózd térségében volt egy olyan vonal, amikor a széljárás, illetve az egyéb légköri instabilitási indexek kiugróan magas értékeket vettek föl. Ilyenkor nem ritka eset, hogy heves zivatarok alakulnak ki. A térségből egyébként több szupercelláról is érkezett jelentés, ez is egy heves zivatarfelhő, aminek különlegessége, hogy ráadásul forog is” - mondta Simon Gergő, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

Az idei viharokhoz hasonlóan ez is több hibát okozott az internetes és telefonos hálózatokban. Ilyenkor a helyi szolgáltató szerint érdemes áramtalanítani a modemeszközöket, majd később bekapcsolni. A természeti jelenség ideje alatt sok helyen áramingadozás is volt.

A tegnapi viharral kapcsolatban megkerestük az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságot is. Hozzájuk csupán egyetlen bejelentés érkezett, a Volny úton akadt el egy autó az ott összegyűlt csapadék miatt.

A következő napokban egyébként eloszlanak a felhők, és kisebb felmelegedés várható. Az előrejelzések szerint már csak augusztus végén lehet esős időre számítani.


415_0_t 415_1_t 415_2_t 415_3_t
Vissza