Tilos előzés2019. augusztus 14. (szerda) 19:00 - Rendőrségnews/8412_0_300.jpgKomoly veszélyforrást jelent a tilosban előzés. A napokban egy autós a Mekcsey István úton közvetlenül a gyalogátkelőhely előtt kezdett bele a manőverbe. A helyszínen pedig épp rendőrök tartózkodtak, így tetten érték a férfit. A városunkban járművet vezetők egyébként élen járnak a zebrákon való előzékenység terén.

Korábban beszámoltunk róla, hogy városunkban mérték az autósok legnagyobb elsőbbségadási hajlandóságát a Közlekedéstudományi Intézet munkatársai. A kutatócsoport tagjai csak azokat a szituációkat rögzítették, amikor a gyalogos és a járművezető konfliktusba kerül egymással. Ezzel szemben a napokban a Mekcsey István úton történt eset során egy ózdi férfi nem vette figyelembe a gyalogátkelőhelyet és közvetlenül az előtt kezdett bele előzésbe. Szerencsétlenségére épp ott tartózkodtak az egyenruhások, így tetten érték az autóst.

„A gyalogátkelőhelyen és közvetlenül a gyalogátkelőhely előtt előzni tilos, ezt a szabályt pedig az ózdi férfi megszegte. Kollégáim leállították, igazoltatását követően gyorsított eljárás keretein beül előállították az Ózdi Rendőrkapitányságra. Ott meghallgatását követően elismerte a szabálysértés tényét. Végül húszezer forint pénzbírsággal sújtották, emellett hat büntetőpontot is kapott” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A városban autózók is fontosnak tartják a megfelelő magatartást, hiszen így kerülhető el legkönnyebben a baj. Emellett a gyalogosoknak is érdemes körültekintőnek lenniük.

„Természetesen úgy közlekedem, hogy át tudjam engedni a gyalogosokat. Előzni pedig semmiképp. Régen is tilos volt, mert nagyon veszélyes. Emellett van egy másik nagy probléma, vagyis a 90 fokban leforduló gyalogosok, mindenfajta szétnézés és szemkontaktus nélkül. Szerintem ez egy kicsit nagyobb probléma” - nyilatkozta Farkas Pál.

A statisztikai adatok kimutatják, hogy a közúti halálos áldozatokon belül kimagasló a gyalogosok aránya. Az autósoknak csak fokozott óvatossággal, és olyan sebességgel szabad megközelíteni a zebrákat, hogy adott esetben a járókelők részére az elsőbbségadási kötelezettségnek maradéktalanul eleget tudjanak tenni.

Vissza