Kissikátor a vásznon (képgalériával)2019. augusztus 13. (kedd) 19:00 - Kultúranews/8410_0_300.jpgTizenötödik alkalommal rendezték meg augusztus elején az Ózdi Örökségvédelmi Festőtábort. A résztvevők idén Kissikátor természeti szépségeit igyekeztek megörökíteni a festővásznakon. Az alkotóhét idén is utcai kiállítással zárult, a képi termést a Városház téren is megtekinthették az érdeklődő ózdiak.

Augusztus elsejétől hetedikéig zajlott az idei, jubileumi Örökségvédelmi Festőtábor. Arló, Borsodszentgyörgy, Gömörszőlős és Égerszög után ezúttal Kissikátor természeti adottságait, szépségeit örökítették meg a festővásznakon az Ózdi Képzőművészeti Egyesület tagjai. Tizennégy vászon pihen a kissikátori Polgármesteri Hivatal egyik irodájában. Pontosan ennyien ragadtak ecsetet, hogy maradandót hozzanak létre egy hét alatt. Ezek az alkotások csak egy részét képezik azoknak, amelyekkel megajándékozták az itt élőket a tábor résztvevői. A képeket a helyi önkormányzat épületében, a Művelődési Házban, a helytörténeti gyűjteményben és a körtemplomban helyezik el. A település polgármestere elmondta, hogy tulajdonképpen ők csak a helyszínt biztosították, ám a Kissikátor Fejlesztéséért Alapítvány rengeteg mindennel segítette a művészek munkáját.

„Tudtuk azt, hogy a festőtábor tagjai több településre ellátogattak már a környékünkön is, és egy kicsit irigyek voltunk, mi is szerettünk volna megmutatkozni. Valóban jól döntöttünk, hiszen ezek a művészek az alkotás befejeztével hét nap után tartottak egy kis kiállítást, itt a Művelődési Ház előtt, ahol dolgoztak is egy héten keresztül, és valóban nagyon nagy öröm volt látni azokat a tájakat, azokat az épületeket a festőművészek szemével, amelyek mellett mi mindig elmegyünk” - mondta Kocsik László Csaba, Kissikátor polgármestere.

A táborlakók új technikákat is elsajátíthattak, ilyen volt például a repesztés és az antikolás. Legfőképpen olajjal és akrillal dolgoztak.

„Kaptunk külön műtermet, teraszt, ezt a gyönyörű szaletlit. Az egész falu állt a rendelkezésünkre, hogy felhozzon minket lelkileg, és itt gyúrjunk az alkotásokra. Kocsik Bertalan a saját autójával kivitt minket a hegyekbe, és az egyik hegyről megnéztük a falut, majd kivitt a kilátóhoz és a másik hegyoldalból is láthattuk a falut. Bőségesen volt miből meríteni. Egy végtelenül pozitív rezgésű szeretetteljes faluban lehettünk” - fogalmazott Turiné Orosz Margit, az Ózdi Képzőművészeti Egyesület elnöke.   

A táborlakók renget inspirációt szereztek a művek megszületéséhez, és ennek köszönhetően igen termékeny napokat is tudhatnak maguk mögött, hiszen közel száz alkotás készült el a kezük nyomán. A képeket a Városház téren egy Art Placc bemutató keretében is megtekinthették az érdeklődő ózdiak, de ősszel újabb kiállítás nyílik az Olvasóban.


410_0_t 410_1_t 410_2_t 410_3_t
410_4_t 410_5_t 410_6_t 410_7_t
410_8_t
Vissza