A testvériség őrzői (képgalériával)2019. augusztus 13. (kedd) 19:00 - Kultúranews/8408_0_300.jpgMegkezdték útjukat pénteken a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület delegáltjai Lengyelországba. A lovasok Ózd üzenetét egészen Felsőlipnicáig viszik, ahol augusztus 16-án búcsút tartanak. Ezen az ünnepen adják át a testvériséget erősítő menetlevelet is. A küldöttek már a kétszázadik kilométernél tartanak, a tervek szerint ma este átlépik a határt, csütörtökön pedig megérkeznek céljukhoz.

A Trianoni Emlékparkból Talján Zoltán diakónus áldásával városunk vezetői indították el a gömöri lovasokat. A Janiczak Dávid polgármester kézjegyével ellátott menetlevelet, amelyet egészen Felsőlipnicáig visznek magukkal, Farkas Péter Barnabás nemzetközi kapcsolatokért felelős alpolgármester fogalmazta meg a lengyel-magyar barátság erősítése jegyében.

„Ez gyakorlatilag annak állít emléket, hogy valamikor a két nép, a lengyel és a magyar szomszédos volt, határos volt egymással, ugye ez a Trianon előtti időszakra vezethető vissza. A legfontosabb az, hogy mindkét nemzet, mind a magyar, mind a lengyel ragaszkodik a történelmi gyökerekhez, amelyeket mi most ily módon is próbálunk erősíteni” - mondta Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

A lengyel település római katolikus templomában egyházi és közösségi ünnepet, búcsút tartanak hét végén, ahová a lovasok is igyekeznek. Ózd üzenetét is ekkor adják át. Az ott élők templomukat Szent István király tiszteletére emelték. A küldöttek, vagyis Varga Balázs, a túra kapitánya, Faragó Attila, Ondrejsik Tamás, Urbancsok István a hat napot lóháton teszik meg, ám a szlovákiai gömöri felvidéken további két lovas, azaz Varga Gábor kapitány és felesége Vargáné Birta Andrea is csatlakozott útjukhoz. A túra megszervezése nagy tervezőmunkát igényelt, és a lovasoknak az időjárás viszontagságai mellett más akadályokkal is meg kellett küzdeniük. A barátok, ismerősök viszont egy emberként álltak mögéjük, és ott segítik útjukat, ahol tudják. Az Alacsony-Tátrán át is kísérték őket, hiszen ők ismernek olyan hegyi utakat, amelyek a turistatérképeken sem szerepelnek.

„A lovak általában jól bírják, néhány patkót már elhagytunk, ezért gyakorlatilag már minden lovon át kellett ütni egyszer a vasat. Egy lovunknak volt nyeregtörése, ami miatt haza kellett szállítani, ezért jelenleg öt lovassal tartunk észak felé, most a Magas-Tátra alatt járunk. Csepereg az eső, ezért vagyunk esőkabátban, reggel az indulásnál is erre készültünk, mert nyolcvan százalékban mondott esőt, ma és holnapra is. De megyünk rendületlenül, ma éjszaka már valószínűleg átlépjük a határt, és lengyel területre fogunk érni” - nyilatkozta Varga Balázs, a túra kapitánya.

A teljes távolság a két település közt aszfalton 235 kilométer, de lóháton és földúton azért ez valamivel hosszabb, mintegy 280 kilométerre tehető. A lovasok jelenleg a kétszázadik kilométert tapossák, a tervek szerint csütörtökön délután négy órára meg is érkeznek céljukhoz. Varga Balázs elmondta azt is, hogy mivel közeledik a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója, ezért ehhez kapcsolódóan jövőre is szeretnének útnak indulni, így az idei túrát tulajdonképpen felderítő útnak is szánják.


408_0_t 408_1_t 408_2_t 408_3_t
408_4_t 408_5_t 408_6_t
Vissza