Anyatejes táplálás (képgalériával)2019. július 31. (szerda) 19:00 - Egészségnews/8387_0_300.jpgAz anyatejes táplálás fontosságára hívták fel a figyelmet az Olvasóban. A program nagyszerű lehetőséget kínált az anyukáknak a közös idő eltöltésére, de emellett azok is sok új információt kaphattak, akik még csak készülnek a terhességre. A hagyományoknak megfelelően most is voltak ismeretterjesztő előadások és kulturális műsor is.

1992. augusztus elseje óta ünnepeljük Magyarországon az Anyatejes Táplálás Világnapját, és ennek alkalmából minden esztendőben életre hívják városunkban az ezzel kapcsolatos programot. A megjelenteket Gál Katalin, az ÓTSZEGYII megbízott igazgatója köszöntötte, aki felhívta a figyelmet a szoptatás fontosságára.

„Ez több egy egyszerű táplálásnál. A csecsemő ennivalója, innivalója, védelmi rendszere a kórokozókkal szemben, emellett testi, szellemi, lelki táplálék is egyben. Csak rá kell nézni a csöppségre, amikor szopik. Azt a földöntúli nyugalmat, megelégedettséget, biztonságot és ragaszkodást így együtt kizárólag ebben az állapotban lehet tetten érni” - fogalmazott Gál Katalin, az ÓTSZEGYII megbízott igazgatója.

A programot ez alkalommal is számos ismeretterjesztő előadás színesítette. Ottmájer Zsuzsanna pszichológus-gyógypedagógus a terhességgel és a szüléssel járó pszichés változásokról beszélt a megjelenteknek. Kiemelte, hogy az anya nyugalma az egyik legfontosabb a csecsemő egészséges fejlődése szempontjából. Esch Nikoletta „Anyaszemmel” című előadásában kitért arra, hogy ő hogyan élte meg kétszer is azt a bizonyos kilenc hónapot és a szoptatást.

„Úgy gondolom, hogy egyre jobban kell ezt propagálni. Nagyon sok nő van úgy vele, ha anyává válik, hogy fontos neki az alakja, és nem szeretne szoptatni azért, mert milyenek lesznek majd a mellei. Én úgy gondolom, hogy ilyenkor ezzel nem kell foglalkozni. Nagyon fontos az a hat hónap, amit mindenki javasol a szakemberek közül. Ha az anyuka tudja, csak azzal táplálja a kicsiket, mert minden ami az anyatejben benne van, nekik elegendő” - mondta Esch Nikoletta, édesanya.

Az általunk megkérdezett anyukák egyaránt szívesen vesznek részt a hasonló programokon.

„Már a tavalyi évben is voltunk a programon, mert akkor vártam a kisfiamat, és a kedves védőnőnk meghívott. Akkor kilencedik hónapos állapotos voltam. Nagyon jó találkozni a korabeli gyerekekkel, a kislányom is itt van, ő kilenc éves. Eljátszanak, nagyon sok tanácsot kapunk a szoptatással kapcsolatban, és bármilyen kérdésünk van, az itt megtalálható védőnők megválaszolják” - nyilatkozta Takács Nikoletta, édesanya.

„Már tavaly is voltunk, nagyon tetszett a program. Úgy gondoltuk, hogy ez egy jó lehetőség kimozdulni a gyerekekkel, és találkozni a többi anyukával” - hangsúlyozta Füreder Netta, édesanya.

A hagyományoknak megfelelően a szervezők most is gondoskodtak kulturális programokról, így színpadra lépett Kocska Orsolya és kislánya, Hanna, valamint Kaprinay Tibor és táncosai.


387_0_t 387_1_t 387_2_t 387_3_t
387_4_t 387_5_t 387_6_t 387_7_t
387_8_t 387_9_t
Vissza