Magyar dinnye (képgalériával)2019. július 19. (péntek) 19:00 - Városnews/8350_0_300.jpgMegjelent a piacokon, boltokban a magyar dinnye. Bár az ára az első napokban még magasnak mondható, a következő időszakban valószínűsíthetőleg csökkenni fog. A kereskedő szerint a májusi időjárásnak köszönhetően később indult be a szezon, de ennyivel tovább élvezhetjük majd a lédús gyümölcsöket.

A város több területén találkozhatunk a lédús gyümölcsökkel, a napokban pedig már a hazai termésből származó áru is elérhetővé vált. Ennek megfelelően a Városi Piacon is piroslik a termés. A kereskedők szerint az import dinnye is jó, de a magyar íze jellemzően édesebb.

„A magyar dinnye a földön más ízeket és más savakat tud felvenni. Ezért sokkal zamatosabb, mint a görög vagy más országból származó import. A dinnye gyakorlatilag most jelent meg a piacokon, a tavaszi hűvös-esős idők nagyon megnyújtották az érést, de szerencsére ez ki is fog tolódni. Amennyivel később indult a dinnye, annyival később is fog befejeződni” - nyilatkozta Fedora István, kereskedő.

Összességében elmondható, hogy a vásárlók is a hazai termékeket részesítik előnyben. Bár a dinnye ára egyelőre magasnak mondható, várhatóan a következő időszakban mérséklődni fog, ahogy egyre inkább telítődik a piac.

„Egyszer már vettem idén, de az gondolom külföldi volt, aztán akkor azt mondtam, hogy többet olyat nem veszek, inkább megvárom a magyar dinnyét” - mondta Posztós Pál.

„Én megmondom őszintén, nem szoktam dinnyét enni. A családom a görögdinnyét szereti. Többnyire nyilván magyart veszünk. Én a sárgadinnyét szeretem, az az igazság” - fogalmazott Tóth Mártonné.

Több praktika is él a köztudatban a jó dinnye kiválasztására. Van, aki a dinnye kongására esküszik, míg mások a színét és a kocsányát vizsgálják meg.


350_0_t 350_1_t 350_2_t 350_3_t
350_4_t 350_5_t 350_6_t
Vissza