Medve Borsodnádasdon (képgalériával)2019. július 18. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/8348_0_300.jpgMedvéket láttak Borsodnádasdon. Az állat a bocsával együtt élelem után kutathatott, az egyik háznál lévő kukát fel is borította. A szemtanú még tegnap tett bejelentést az esetről az Ózdi Rendőrkapitányság Borsodnádasdi Rendőrőrsére, ők értesítették a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságát. A szakemberek lábnyomot egyelőre nem találtak, de ez nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy valóban nagyragadozó járt a területen.

Tegnap éjjel egy óra után arra lett figyelmes egy borsodnádasdi nő, hogy nagyon ugat a kutyája. Kinézett az ablakon, és nem akart hinni a szemének: egy medvét látott a bocsával a kuka mellett. Azt mondja, először azt hitte, hogy ugyanaz a kóbor kutya, amelyik gyakran oda jár hozzájuk, azonban rövidesen rájött – bár még csak a televízióban látott ilyen állatot –, hogy ez egy nagyragadozó.

Mivel a ház a település szélén található, és nincs kerítése sem, könnyedén bejuthat a portára bármilyen vadállat. Ahogy a nő elmondta, számtalanszor lát őzet, szarvast, vaddisznót és rókát is, de a medvétől szinte sokkot kapott. Aznap jelentette az esetet az Ózdi Rendőrkapitányság Borsodnádasdi Rendőrőrsén. Az egyenruhások értesítették a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságát. A természetvédelmi őrök megvizsgálták a helyszínt és a környéket is.

„Alapvetően a helyszínen két állattól származó taposásnyomokat találtunk. Konkrét medvetalpnyomot, lenyomatot nem találtunk a helyszínen, viszont valószínűsíthetően két nagy testű állat, nem kizárható, hogy az anyamedve a bocsával ott lejött az oldalban, a csalánon, szedren, kökényen keresztül, illetve a kukán volt néhány karomnyom, amit nem tudunk kizárni valóban, hogy esetleg medvétől származik” - nyilatkozta Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának gerinces zoológiai szakreferense.

Fontos, hogy hasonló esetben mindenképpen konfliktuskerülő magatartást tanúsítsunk, azaz viselkedjünk nyugodtan, lassan hátráljunk ki az állat elől. Eljutott hozzánk a szóbeszéd, miszerint Borsodnádasd más részein is láttak már medvét. Körtvölgyében állítólag az egyik kerítést rongálta meg egy állat, valamint Karácsonylovában is feltűnt. A helyi lakosok, akikkel stábunk találkozott, nem tudtak hasonló esetről, azonban azt ők is elmondták, hogy más vadakat: szarvast, vaddisznót  gyakran látnak.


348_0_t 348_1_t 348_2_t 348_3_t
348_4_t 348_5_t 348_6_t 348_7_t
348_8_t 348_9_t 348_10_t 348_11_t
Vissza