Tanyasi világ (képgalériával)2019. július 17. (szerda) 19:00 - Városnews/8342_0_300.jpgIsmét tanyatábort szerveztek a Hossó Szabadidő és Lovasudvarban. Az egyhetes kikapcsolódás alatt a falusi környezettel ismerkedhetnek meg a gyerekek. A programok között szerepelnek szabadtéri játékok, séta a természetben, és a tűzhely mellett is tevékenykednek a fiatalok. Ma nagy népszerűségnek örvendett a csillámtetoválás is, ez leginkább a lányok érdeklődését keltette fel, a fiúk addig sátrat építettek.

Ma is nagy volt a nyüzsgés Hódoscsépányon a Hossó Szabadidő és Lovasudvarban. A szervezők immár ötödik esztendeje biztosítanak lehetőséget a gyerekeknek, hogy tanyasi környezetben ismerkedhessenek a betyárok életével és nagyanyáink étkeivel. A programok célja a tanyavilág felelevenítése és a hagyományok ápolása. A szervezők öt napba sűrítve igyekeznek olyan lehetőségeket felsorakoztatni a fiatalok számára, amelyek lekötik őket, és a régmúlthoz is kapcsolódnak.

„Most tizenhat gyermek jött táborozni, kettő budapesti gyermek van közöttük, ők unokatestvérek. Most sok kisgyerekkel foglalkozunk hét, nyolc évesekkel is. Ők először látogattak ide. Van egy kemény mag, akik már évek óta visszajáró vendégek” - nyilatkozta Maruzsi Krisztina, táborvezető.

Tegnap például túráztak is, a közeli dombokra látogattak el. A sparhelton lábasban pirult a herőce. Ma éppen a csörögefánk-készítés rejtelmeivel ismerkedett a táborlakók egy része. Sztrakayné Baraxa Éva neve már nem ismeretlen a városban. Most ő is ellátogatott a tanyára, így egy másik csapat a csillámtetoválást próbálhatta ki. Mindenki talált a kedvére való elfoglaltságot.

„Sütöttünk gofrit és a szalmabálákon ugráltunk” - mondta Kacsmarik Éva.

Akadt olyan kislány, aki elmesélte, hogy számára bakancslistán van a televíziós szereplés, így ma Panna kívánsága is teljesült.

„Én már nagyon régóta járok tanyatáborba az unokatestvéreimmel. Bambit, az őzikét etettük, kecskét fejtünk, ugráltunk ugye a szalmabálákon, gofrit sütöttünk, készítettünk cérnametéltet és fürödtünk is a medencében” - emelte ki Vida Panna.

A fiúk eközben a sátorépítéssel voltak elfoglalva. Hétfőtől péntekig reggel nyolctól délután öt óráig tartanak a foglalkozások, és a szervezők napi négyszeri étkezést biztosítanak: a tízórait és uzsonnát együtt is készítik el. A Hossó Szabadidő és Lovasudvarban a nyáron még további turnusok is zajlanak majd a népi hagyományápolás jegyében. Augusztus ötödikétől és tizenkettedikétől is indulnak programok, amelyekre még mindig van mód jelentkezni.


342_0_t 342_1_t 342_2_t 342_3_t
342_4_t 342_5_t 342_6_t 342_7_t
342_8_t 342_9_t 342_10_t 342_11_t
342_12_t 342_13_t 342_14_t 342_15_t
342_16_t
Vissza