Veszélyes paraziták2019. július 16. (kedd) 19:00 - Egészségnews/8340_0_300.jpgNyugat-Dunántúl után Észak-Magyarország a legveszélyeztetettebb régió a kullancsok által terjesztett Lyme-kórt tekintve. A vérszívók nem csak a városon kívül, de füves területeken, parkokban is előfordulhatnak. A paraziták pedig nemcsak ránk, hanem háziállatainkra is veszélyt jelenthetnek.

A kullancsok által terjesztett Lyme-kórt tekintve Nyugat-Dunántúl után a legveszélyeztetettebb régió Észak-Magyarország. Így nem árt vigyázni ha a természetben járunk. A legalapvetőbb védekezés a paraziták ellen, ha zárt ruházatot viselünk, de emellett számos szer áll rendelkezésünkre, ha meg szeretnénk előzni a bajt.

„Sokkal hatásosabb, hogyha használunk megfelelő kullancs és szúnyogriasztó kombinált készítményeket. A leghatásosabbak azok a készítmények, amik toluamidot tartalmaznak. Ezeket a szereket néhány perccel a területre való megérkezés előtt érdemes használni, és néhány óránként ezt ismételni” - hangsúlyozta dr. Szűcs Tamás, szakgyógyszerész, a Kamilla Gyógyszertár  gyógyszertár vezetője.

A szakgyógyszerész hozzátette, ha már belénk fúródik egy kullancs, ne kenjük be semmivel, illetve nem szabad összepréselni. A legjobb megoldás az, ha az erre speciálisan kifejlesztett kullancscsipesszel távolítjuk el, mivel ez a legbiztonságosabb. Hasonlóképp vélekedett dr. Sahin Fawaz főorvos, aki emellett elmondta, hogy a kivétel után érdemes figyelni az esetleges tüneteket, és ha szokatlan dolgot tapasztalunk nem árt orvoshoz fordulni.

„Kullancscsípés után esetleg ha magas láz jelentkezik, esetleg úgynevezett erythema klinikum migrans, azaz kokárda-jelenség, akkor egy folt jelenik meg a csípés helyén. Ez jelzi, hogy sajnos fertőzött a kullancs, ebben az esetben pedig javasolt a háziorvos felkeresése, és antibiotikumos kezelés, illetve esetleges vérvétel, hogy kiderüljön van-e esélye Lyme-kórnak” - mondta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

Aki sokat tartózkodik a természetben, annak nem árt a kullancsok által terjesztett egyik legsúlyosabb betegség, az agyvelőgyulladás elleni védőoltást beadatni. Emellett pedig háziállatainkra is érdemes odafigyelni. Kutyák számára is léteznek különféle nyakörvek, tabletták, ezen kívül pedig időnként érdemes őket is átvizsgálni.

Kép forrása: internet

Vissza