Bronzkori kincsek (képgalériával)2019. július 16. (kedd) 19:00 - Híreknews/8339_0_300.jpgEddig sosem látott leletekre bukkantak az aggteleki Baradla-barlangban. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem régészei egy bronzkori ceremoniális ruházat vereteit fedezték fel, egy hamarosan légúti betegek számára megnyíló járatban. A tervek szerint a most talált tárgyakat a Nemzeti Múzeumban állítják majd ki.

Évente több százezer ember járja be a cseppkőtermekkel tarkított járatokat. Ezúttal nem a látogatók által használt útvonalé a főszerep, ugyanis egy másik helyen különleges leletekre bukkantak Az Aggteleki Nemzeti Park bevonta az Eötvös Loránd Tudományegyetem régészeit egy hamarosan légúti betegek számára megnyíló járatban végzett munkába. A szakemberek találtak egy érintetlen, új kőkori rétegsort, valamint egy bronzkori ceremoniális ruházat különböző részeit is.

„Párhuzamosan a leletmentő-megelőző ásatásokkal a barlangot fémkereső műszerrel is jártuk. Ez nem most kezdődött, mert már két-három éve járjuk a különböző részeket fémkereső műszerrel. A barlang egyik frekventált területén került elő ez az említett látványos bronzkincs együttes, ami ötvenkilenc tárgyat tartalmaz. Egy késő bronzkori leletegyüttesről van szó” - mondta dr. Szabó Gábor, ásatásvezető régész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi docense.

A leletek ma már az Eötvös Loránd Tudományegyetemen vannak, ahol kiegészítik a kerámiákat, és a fémeket megtisztítják, majd a Nemzeti Múzeumba kerülnek. Később a tervek szerint az Aggteleki Nemzeti Park hozna létre egy olyan bemutatóteret, ahol kiállíthatnák a feltárt kincseket.

A Baradla-barlang egyik bejáratától nem messze találták meg a bronzkori leleteket. Bár korábban is voltak már ásatások, de ennyire pontosan dokumentált, fotókkal is alátámasztott feltárások még nem történtek.

Egyébként ebben a teremben alakítanak majd ki a légúti betegségekben szenvedők számára egy területet, amelyben ágyak és székek kapnak helyet. A barlangban egyébként augusztusban folytatódnak majd az ásatások, ám akkor már egy másik területen.


Képek forrása: MTI

339_0_t 339_1_t 339_2_t 339_3_t
339_4_t 339_5_t 339_6_t 339_7_t
339_8_t
Vissza