Töretlen hagyomány (képgalériával)2019. július 13. (szombat) 21:01 - Kistérségnews/8331_0_300.jpgTizenkettedszer rendeztek Molnárkalács Fesztivált Borsodnádasdon. A program keretében az érdeklődők tizenöt sátornál kóstolhattak különböző ízesítéseket a helyi ostyából. A szervezők most is gondoskodtak színpadi programokról, így a helyi tehetségeket követően sztárvendégek is színesítették a palettát.

Borongós nap virradt szombaton Borsodnádasdra. A Móra Ferenc Általános Iskola udvarán közlekedésbiztonsági és alternatív energiafelhasználással kapcsolatos programokkal várták az érdeklődőket. A felhők ellenére nagy volt a jövés-menés a Rákóczi úti nagyparkolóban, hiszen tizenkettedszer szervezték meg a Molnárkalács Fesztivált. A hivatalos megnyitóünnepség keretein belül posztumusz díszpolgári címet adományoztak néhai Vass Beátának. A település polgármestere szerint fontos a tradíciók továbbvitele.

„Nagyon bízunk benne, hogy a település identitásához nő a molnárkalács. Egy új identitás, ami mint tudjuk valójában nem új, szerintünk ez a siker igazi kulcsa. Elővettük azt a hagyományt, ami nem is olyan régen majdnem teljesen feledésbe merült volna, ha azok a nagyszerű munkát végző helytörténészek, hagyományőrzők nincsenek. Közülük egyet elvesztettünk, sajnos Vass Beáta tragikus hirtelenséggel hagyott itt bennünket, ő nagy motorja volt a sütésnek. Ennek abszolút eredménye ez a fesztivál” - fogalmazott Kormos Krisztián, Borsodnádasd polgármestere.

Tizenöt sátornál kóstolhattak különböző ízesítésű molnárkalácsokat a vállalkozó kedvűek. Volt vaníliás, diós, mákos, de még levendulás is. Az ínyencség elkészítésének módja szinte minden helyen azonos volt. Az elmondások szerint a titok, hogy nincs titok.

„Mi a régi hagyományos recept alapján készítjük a molnárkalácsot, semmi újdonság nincs benne. Talán az ízesítésben van változás, mert a vaníliás és a fahéjas voltak a régi idők ízei. Ma már mézeskalácsosat vagy kókuszosat is találhatunk a kínálatban. Nagyon sok félét csinálnak itt a környéken, mindenki mást-mást” - nyilatkozta Hamar Lászlóné.

Az Élővíz Közösség – Szent István Plébánia sátránál például diós molnárkalácsot készített. Elmondásuk szerint a szív és a szeretet a legfontosabb.

„Habár van, aki többfajta ízesítéssel is készült mi maradunk ennél az ízesítésnél. Ez a hagyományos” - mondta Bóta Gézáné.

A kilátogatók többféle elfoglaltság közül választhattak. Voltak tradicionális vidámparki elemek, illetve a Gyerekesély az ózdi járásban elnevezésű projekt keretében kipróbálhatták az agyagozást vagy a csillámtetoválást is. A szervezők most is gondoskodtak színpadi programokról. A forgatókönyvnek megfelelően sorra mutatták be tudásukat a helyi és környékbeli csoportok. A nap során olyan hírességek is színpadra álltak, mint a Folk On 45 és a Holdviola.


331_0_t 331_1_t 331_2_t 331_3_t
331_4_t 331_5_t 331_6_t 331_7_t
331_8_t 331_9_t 331_10_t 331_11_t
331_12_t 331_13_t 331_14_t 331_15_t
Vissza