Négylábú társ (képgalériával)2019. július 12. (péntek) 19:00 - Rendőrségnews/8329_0_300.jpgÚjabb kutyás rendőr állt munkába városunkban. Jobbik Richárddal és német juhászával, Dézivel ma találkozhattak először az ózdiak, a jövőben pedig rendszeres lesz a jelenlétük. Így immár két kutyavezető teljesít szolgálatot Ózdon, ilyen módon is hozzájárulva a közbiztonság javulásához, a lakosság biztonságérzetéhez.

Tavaly nyáron az Ózdi Rendőrkapitányság kutyavezetője és négylábú társa a Városi Rendészet dolgozójával közösen járőrözött a piac környékén. Polák Gábor és Bánk párosa ezzel lényegében újraindította a városunkban évtizedes hagyományokkal rendelkező kutyás szolgálatot. Mától azonban nemcsak velük találkozhatnak az ózdiak.

„Az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén újabb kutyavezető látja el szolgálatát négylábú társával együtt. Így a lakosság már a napokban is fog vele találkozni az utcákon, tereken, játszótereken, illetve különböző közintézmények közelében. Ez azért jó az Ózdi Rendőrkapitányságnak és a lakosságnak, mert így hatékonyabban fognak fellépni a bűnelkövetőkkel szemben” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Jobbik Richárd két éve dolgozik rendőrként, novemberben tért haza Ózdra, addig a készenlétieknél szolgált. A két és fél éves Dézivel nemrég fejezték be az öt hónapos kiképzést. Richárd a kezdetektől fogva szeretett volna kutyával dolgozni, most pedig lehetősége is nyílt rá. Ma főként az autóbusz-állomás környékén és a Falu térségében járőrözött. A járókelőknek jó véleménye volt erről a járőrözési formáról.

„Persze, jó lehet, mert őrzik ugyanúgy a területet, védik a várost, meg ilyesmi” - nyilatkozta Oláh László.

„Biztosan nagyon előnyös, mert azért a kutya kiszimatolja az olyan helyzeteket, az olyan embereket, akikkel probléma van” - emelte ki Kovács Mihályné.

„Ez jó, szerintem, kutyával ellenőrizni. Az utcánkban is van, hogy ahol nem ugatnak a kertben a kutyák, oda betörnek két-három nap múlva. Úgyhogy jó dolog ez” - hangsúlyozta Simkó József.

Ez a szolgálati forma mind a kutyavezető, mind pedig a négylábú részéről komoly felkészültséget igényel, és fontos, hogy meglegyen köztük az összhang. A rendvédelmi szervnél szolgáló kutya a jogszabály szerint kényszerítő eszköznek számít. A rendőrségi törvény szabályozza, mikor lehet akár póráz, sőt szájkosár nélkül alkalmazni. Jobbik Richárddal és Dézivel a jövőben a város számos területén találkozhatunk majd.


329_0_t 329_1_t 329_2_t 329_3_t
329_4_t 329_5_t 329_6_t 329_7_t
329_8_t 329_9_t 329_10_t 329_11_t
329_12_t 329_13_t
Vissza