Veszélyes időszak (képgalériával)2019. július 12. (péntek) 19:00 - Híreknews/8327_0_300.jpgMegkezdődött az őzek násza, így gyakrabban találkozhatunk a közutakon az állatokkal. A felfokozott állapot miatt figyelmetlenebbek, és nappal is aktívabbak a vadak, így a balesetek veszélye nagymértékben megnő. Sokan dudálással próbálják elriasztani a jószágokat, de ezt nem ajánlatos csinálni, mivel az csak fokozottabb mozgásra készteti az állatot.

Július közepén kezdődik az őzek násza, és ilyenkor a felfokozott állapotú állatok figyelmetlenebbek, és gyakrabban kerülnek az emberek szeme elé. Az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén is jellemzőek a különböző vadelütéses balesetek.

„Egy-egy vadelütés jellemzően anyagi kárral szokott járni, elsősorban a gépjárművek karosszéria elemei és motorházteteje szokott rongálódni. Előfordul olyan is, hogy egy-egy megriadt vad gyakorlatilag nekiszalad a jármű oldalának, ekkor is a jármű karosszériája rongálódik. Csak néhány olyan eset van, hogy nagyobb testű állat ütközik gépjárművel vagy motorossal, ekkor fordulhat elő, hogy a gépjárművel utazók személyi sérülést is szenvednek. Évente nagyjából 2-3 ilyen jellegű balesetünk van” - mondta Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezetője.

Ózd határát elhagyva szinte rögtön találkozhatunk a kihelyezett, vadugrásra figyelmeztető táblákkal. Vidékünkön különösen nagy egyedszámban vannak jelen az őzek, így főleg a kiemelt időszakokban nő meg a karambolok esélye.

Lakott területen kívül 90 km/h a megengedett maximális sebesség. Az út mellett található magas fű eseten, alig néhány másodpercünk van arra, hogy észleljük az elénk kilépő vadállatot és megakadályozzuk az ütközést. Ennek megfelelően érdemes különösen körültekintőnek lenni ezeken a részeken.

Az éjszakai órákban van egyébként a legnagyobb esély arra, hogy találkozzunk az őzekkel. Sokan dudálással próbálják elriasztani a vadat, de ezt nem ajánlatos csinálni, mivel az csak fokozottabb mozgásra készteti az állatot. A helyes megoldás, hogy lassítani kell, és szükség esetén akár meg is kell állni, míg az egyed elvonul.


327_0_t 327_1_t 327_2_t 327_3_t
327_4_t 327_5_t 327_6_t
Vissza