Rongálás városszerte (képgalériával)2019. július 11. (csütörtök) 19:00 - Városnews/8324_0_300.jpgTőből törtek ki egy hársfát a napokban a Gyár úti parkolóban. Nem egyedi eset, nemrég a Vasvár úti nagyparkolóban is történt hasonló. A rongálók egy-egy ilyen akcióval több tízezres kárt okoznak az Ózdi Városüzemeltető Intézménynek, amelynek dolgozói szélmalomharcot vívnak a károkozókkal.

Tegnap egy hársfa feküdt a földön, tőből kitörve a Gyár úti parkolóban. A rongálók valószínűleg nem sokkal azelőtt tehették tönkre, hiszen a levelei még nem voltak elfonnyadva. Az Ózdi Városüzemeltető Intézménynek sok fejtörést okoznak azok, akik nem törődnek mások munkájával és a befektetett energiával, idővel, pénzzel.

„Rossz látni, hogy amit elültetünk, azt tönkreteszik, így nem tudjuk örömünket lelni benne, sem a lakosság, sem mi. Elmondható, hogy főleg a parkolókban teszik tönkre a fákat. Főleg itt, a MaNDA parkolójában, a Gyár úton. Több tíz fát pótoltunk már, amióta elkészült ez a parkoló, és betelepítettük. Ezek értékes hársfák, sajnos eltörik, kitörik őket, és pótolni kell ezeket időről időre” - mondta Bóta József, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény parkfenntartási művezetője.

Bóta József azt mondja, ezeknek a hársfáknak darabja 10-20 ezer forintba kerül, így a rongálók nemcsak esztétikai, de anyagi szempontból is jelentős kárt okoznak. A hársokat már hálóval is körbevették a nagyobb védelem érdekében, azonban néha ezeket is ellopják. Nemrég ismeretlenek máshol is vandálkodtak.

Gömbjuharokból az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai eredetileg hat darabot ültettek el a nagyparkolóba, azonban ma már csak öt van belőlük. Ennek a pótlása azért is nehézkes, mert ahhoz az egész virágágyást meg kell mozgatni.

A rongálás mellett a telepített növényekben a háziállatok vizelete is nagy károkat okoz, a Vasvár úton például ezért hiányzik több örökzöld is. A Volny József úton található virágtartókból hiányzó muskátlikra pedig az ÓVI hívta fel figyelmünket. Ezeket is pótolják majd. Minden esetben tesznek feljelentést, és ha az elkövetőt elfogja a rendőrség, a tettes büntetésre számíthat.


324_0_t 324_1_t 324_2_t 324_3_t
324_4_t 324_5_t 324_6_t 324_7_t
324_8_t 324_9_t 324_10_t 324_11_t
Vissza