Veszélyes az etetés (képgalériával)2019. július 10. (szerda) 19:00 - Híreknews/8323_0_300.jpgA vízimadarak etetése tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat – erre hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Az emberek amellett, hogy sokszor egészségtelen táplálékot adnak az élőlényeknek, csökkentik a madarak túlélési ösztöneit és szennyezik a környezetet.

Vízpartokon járva szinte mindig láthatunk különféle vízimadarakat. Városunkban főleg vadkacsákkal találkozhatunk a Horgásztó környékén. Az alapvetően jó szándékú emberek sokszor dobálnak be ételt a part közelében lévő élőlényeknek. Azt azonban kevesen gondolnák, mennyit is árthatnak ezzel az állatoknak.

„Nem baj, ha nincsenek itt a kacsák, nagy tolvajok. Megkeresik ők maguknak a kaját, de én inkább nem etetem, mert ideszoknak, és akkor zavarnak, jobb ha nincsenek itt” - mondta Valkó Tamás.

A vélemények persze ebben a témában is eltérőek. Viszovszki László elmondása szerint ő maga nem, viszont unokája rendszeresen eteti a part közelében lévő kacsákat.

„A szemes kukoricát szeretik, a kenyér az nem jó a madárnak, mivel megdagad benne, én ezt így tudom. Szóval szemes kukoricát és búzakeveréket hozunk nekik külön egy kis vödörben, és aztán idecsődül az összes” - nyilatkozta Viszovszki László.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleménye szerint a vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Az etetés ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek, mivel az emberek ezen tevékenysége tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat.

„A vízi madarak etetése számukra teljesen egészségtelen, táplálkozásra alkalmatlan junk fooddal, szemétkajával, illetve kenyérrel történik. Ez az etetőhelyen felnövekvő fiókák esetében például rendszeresen röpképtelen toll és szárnynövekedést eredményez, ennek külön neve is van, ez az angyalszárny betegség” - emelte ki Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

A mesterségesen fenntartott táplálékbőség csökkenti az élőlények túlélési ösztöneit, növeli a zsúfoltságot és az agressziót a madarak között. Ezek mellett szennyeződik a környezet és romlik a víz minősége is.


323_0_t 323_1_t 323_2_t 323_3_t
323_4_t 323_5_t 323_6_t 323_7_t
Vissza