Szükséges gyomirtás (képgalériával)2019. július 10. (szerda) 19:00 - Városnews/8322_0_300.jpgOrszágos parlagfű-mentesítési hetet hirdetett az Agrárminisztérium. Ennek értelmében öt ütemben zajlik a gyomtalanítás. Az előző héten városunkban közel kilencvenezer négyzetméternyi területen vágták le a gazt az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai, emellett a lakóknak is vannak bizonyos kötelezettségeik.

Az Agrárminisztérium parlagfű-mentesítési hetet hirdetett, és a szakmai javaslatok szerint idén is öt ütemben zajlik majd a védekezés. Erre azért is szükség volt, mert a szokásosnál hamarabb kezdődik a virágzás. A kellemetlen tünetek általában ekkor jelennek meg.

„Sajnos már egy olyan alfaj is előkerült Magyarországon, amelynek a virágozási ideje június közepétől esedékes. Ezt az állapotot kell megelőzni. Ez a rendelet ennek a folyamatnak a megelőző intézkedései is” - mondta Restás Alexandra, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény foglalkoztatási és szervezési csoportvezetője.

Egyetlen parlagfű egyébként több ezer, sőt akár több tízezer magot is termelhet. Az arra érzékenyeknél a pollenkoncentráció emelkedésével tüsszögésre, orrfolyásra és szemviszketésre lehet számítani. A legtöbbször kaszálással próbálunk védekezni a parlagfő ellen, ám ez nem nyújt teljes védelmet. Csak akkor akadályozhatjuk meg végleg, hogy a növény szétszórja magvait, ha gyökerestül vesszük ki a földből.

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársaival rendszeresen találkozhatunk szerte a városban. Múlt héten például 31 fő foglalkozott kaszálással, és összesen közel kilencvenezer négyzetméternyi területet tisztítottak meg. Gyakran egyébként nemcsak a közterületeken, hanem a lakóházak és telkek környékén is elszaporodik a gaz. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mely területeken kinek a felelőssége az irtás. Talján Róbert, az Ózd Városi Rendészet vezetője szerint gyakran nem együttműködőek a helyiek, ám minden esetben próbálják elkerülni a bírságolást.

„Az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlannal határos közterületi sávot is takarítani. Ez a tisztán tartási kötelezettség a közút széléig, ennek hiányában pedig tíz méteres sávszélességig terjed. Félreértésre az szokott okot adni, hogy ezt a feladatot kinek kell elvégezni. Az erre vonatkozó önkormányzati rendeletben egyértelműen benne van, hogy az ingatlan használójának. Lehet az a tulajdonos, albérlő vagy akár szívességi lakáshasználó is” - hangsúlyozta Talján Róbert, az Ózd Városi Rendészet rendészetvezetője.

A gazos területeken gyakran előforduló parlagfű fejlettségétől függően hatósági ellenőrzésekre is lehet számítani, és mulasztás esetén komoly bírságokat szabhatnak ki az illetékesek.


322_0_t 322_1_t 322_2_t 322_3_t
322_4_t
Vissza