Roma kultúra (képgalériával)2019. július 5. (péntek) 22:15 - Városnews/8308_0_300.jpgSok érdeklődőt vonzott a jubileumi X. Roma Nap. A program főzőversennyel indult, majd tehetséges helyi fiatalok léptek színpadra, illetve most adták át hivatalosan a közösségi teret. Az eseményről most sem hiányoztak a sztárvendégek, így városunkba érkezett Leila és Opitz Barbi.

Már a kora délutáni órákban nagy volt a nyüzsgés a József Attila úti ifjúsági és kulturális parkban. A X. Roma Nap a hagyományoknak megfelelően főzőversennyel indult, így ízletes étkek rotyogtak a kondérokban. A zsűri döntése értelmében idén a kiserdőaljai csapat bizonyult a legjobbnak.

„A mai napon babgulyást készítettünk. Rendszeresen kijárunk a Roma Napra, és ezután is ki fogunk minden évben. Nagyon jól érezzük magunkat, mert ilyenkor együtt lehetnek az emberek” - fogalmazott Csatlós Oszkárné.

Ezt követően tehetséges fiatalok léptek színpadra. Széles volt a paletta, hiszen helyet kaptak rap és disco számok, valamint az elmaradhatatlan tradicionális cigányzene is. A hivatalos megnyitón Váradi József az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket.
 
„Ünnep ez a mai nap az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat számára, hiszen átadjuk a kulturális parkunkat. Ez a 2017-es hosszú távú közmunkaprogram keretein belül valósulhatott meg. A több mint két éves projekt egy közös együttműködés a Munkaügyi Központtal, valamint egy kiváló szakmunkásokból és segédmunkásokból álló csapattal” - emelte ki Váradi József, az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Ezután városunk polgármestere szólt a megjelentekhez. Janiczak Dávid kiemelte, hogy örül annak, hogy már hagyományosan résztvevője lehet a Roma Napnak.

„Úgy gondolom, hogy mindenki számára megfelelő rendezvényhelyszínként szolgál ez a park. Emellett Újtelep is fejlődik, ott is elkezdődött egy projekt. Annak a keretében ez a közösségi tér is tovább fog bővülni a jövőben. Ahogy a várost fejlesztjük évről-évre és lépésről-lépésre, egyre több minden valósul meg Ózdon, egyre több minden valósul meg ezen a részen is” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A terület képviselője dr. Kósné Dargai Rita gratulált azoknak az embereknek, akik részt vettek a park kialakításában, és megkérte a helyieket, hogy ne engedjék, hogy egyesek tönkre tegyék, amit mások felépítettek.

„Többen nagyon sok energiát és szabadidőt áldoztak arra, hogy ez a park ma ilyen állapotban lehet. Nagyon sokat jártam erre az elmúlt napokban, és azt láttam, hogy szorgos kezek építették az asztalokat, mindig volt olyan, aki dolgozgatott, füvet nyírt vagy éppen szemetet szedett. Így alakulhatott ki egy olyan kép, amire én magam személy szerint nagyon büszke vagyok” - hangsúlyozta dr. Kósné Dargai Rita, területi képviselő.

A köszöntők után közös erővel vágták át a nemzeti szín szalagot, vagyis hivatalosan is átadták a közösségi teret. A hivatalos részt követően a színpadon egy bejelentés is történt, miszerint Seres Géza ismét indulni fog a nemzetiségi önkormányzati választáson, valamint a megyében is listát kívánnak állítani.

„Ózdon öt fővel fogunk elindulni. Első számú jelöltünk Váradi József az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Emellett Berki Lajos, Mikó László, Czakó András és jómagam Seres Géza. De Arlóból, Borsodnádasdról és Járdánházáról is lesznek jelöltjeink a megyei kisebbségi választáson. Az Arlói Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke fogja vezetni a megyei listánkat” - nyilatkozta Seres Géza, a Magyarországi Cigányszerveztek Fóruma Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szövetségének elnöke.

A X. Roma Napot jó hangulat jellemezte. A közönség soraiban voltak visszajáró vendégek, ám akadtak olyanok is, akik most először látogattak ki a programra.

„Ez az első év, hogy kilátogattunk a Roma Napra” - nyilatkozta Lakatos Csilla.

„Minden fellépő tetszik. Nagyon szeretjük, ha a romák együtt vannak, bulizunk, és jól érezzük magunkat” - mondta Forgács Ferenc.

A programból most sem hiányozhattak a sztárvendégek. A kora esti órákban már szinte egy talpalatnyi hely sem maradt a parkban, és több százan énekelték Leilával és Opitz Barbival az ismert dallamokat.


308_0_t 308_1_t 308_2_t 308_3_t
308_4_t 308_5_t 308_6_t 308_7_t
308_8_t 308_9_t 308_10_t 308_11_t
308_12_t 308_13_t 308_14_t 308_15_t
308_16_t 308_17_t
Vissza