Káros sugárzás2019. július 5. (péntek) 19:00 - Egészségnews/8306_0_300.jpgSzemünk védelme az egyik legfontosabb a nyári időszakban. A káros UV-sugárzás különféle szembetegségeket okozhat, ezért mindenképpen érdemes gondoskodni a megelőzésről. Napszemüveg választásakor nemcsak a minőségre, hanem több más tényezőre is oda kell figyelnünk.

A nyári időszakban különféle krémekkel, naptejekkel próbáljuk magunkat megóvni a káros sugárzásoktól, de szemünk is épp olyan védtelen, mint a bőrünk. Látószervünk védelmére pedig csak egy megfelelő napszemüveg szolgálhat. Ennek kiválasztásakor a minőség mellett több tényezőre is oda kell figyelnünk.

„Nagyon fontos, hogy jól illeszkedjen az arcunkhoz, az arcunk anatómiájához, mert ha nem ül fel rendesen az orrunkon, illetve a szára nem pontosan illeszkedik a fejünkre, akkor tulajdonképpen, ha a nap besüt mindenhonnan, akkor a napszemüveg nem érte el azt a hatást, hogy védje a szemünket” - mondta Balázs Csabáné, a Lux Optika üzletvezetője.

A sötét lencsék egyébként a szemünk környékén található vékony bőrréteget is jól védik. Fontos odafigyelni arra is, hogy UV-védelemmel ellátott napszemüveget használjunk, illetve nem árt keresni az UV400 feliratot is a címkéken vagy kereteken, mivel az ilyen darabok a fényt 400 nanométerig szűrik.

„A minőség a legfontosabb valójában, ez már egy nagyon régi darab, de bírja a gyűrődést, és bírja a szemem, ez a legfontosabb” - nyilatkozta Molnár Diána.

A szakértő szerint körülbelül kétévente ajánlott lecserélni napszemüvegünket, mivel annak szűrőképessége romolhat. Léteznek egyébként polarizált technikával ellátott lencsék is, amelyek főleg vezetés közben lehetnek hasznosak. Ezek elnyelik a napsugarakat, és csökkentik a vakító fényt. Ezen kívül pedig bármilyen szemüveget is választunk, érdemes azokat szakboltokban megvásárolni.

 

Vissza