Műanyagmentes július (képgalériával)2019. július 5. (péntek) 19:00 - Híreknews/8304_0_300.jpgHazánkban és azon belül Ózdon is elstartolt a Műanyagmentes július. A kampány célja, hogy minél kevesebb egyszer használatos műanyagot, azaz zacskót, szívószálat, poharat, és evőeszközt vásároljunk, ezzel is csökkentve a környezetszennyezést. Az Európai Unió területén egyébként 2021-től az említett műanyagok közül többet is betiltanak.

Ételmaradékos zacskó a járdán. Nem egyedi eset, városunk a mindennapos takarítás ellenére is sokszor tele van szeméttel. A városi televízió stábja most a Műanyagmentes július kapcsán járta az utcákat. Megkérdezték a járókelőket, mit gondolnak a kezdeményezésről.

„Az igaz, hogy rengeteg ásványvizet vásárolok, de a flakonok mind mennek a műanyaggyűjtőbe. Ami van természetes üveg, az is megy az üveggyűjtőbe. Már mostanában, ahogy járunk nyaralni is, olyan poharat veszek, ami felbomló, tehát nem műanyag, azt viszem magammal. Tehát várom azt, hogy olyan dolgok legyenek, hogy kivonják a műanyagot a forgalomból” - nyilatkozta Lórántné Boros Anikó.

„Elég sok szemét van szétszórva, műanyag is. Nem jó, ártalmas” - mondta Puskás Jánosné.

A mára nemzetközivé vált Műanyagmentes július elnevezésű kampány Ausztráliából indult, és az egyszer használatos műanyagok környezetkárosító hatása miatt hívták életre. Az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa még májusban hozott döntést arról, hogy azokat a műanyagokat, amelyek helyettesíthetők alternatív termékekkel, 2021-től betiltja az unió területén: ezek többek között az egyszer használatos evőeszközök, tányérok, szívószálak és fülpiszkálók.

A zacskók helyett több üzletben is vásárolhatunk olyan zsákokat, amelyekért ugyan fizetnünk kell, viszont cserébe többször is felhasználhatóak. Fontos a tudatos vásárlás és a hulladékgyűjtés, hiszen a saját magunk és gyermekeink egészsége a tét: egy kutatás szerint minden héten egy bankkártyányi mikroműanyagot viszünk be a szervezetünkbe.

Városunkban is van törekvés arra, hogy visszaszorítsák a műanyagok használatát. A legnagyobb közösségi oldal egyik csoportját például a kampány kapcsán hívták életre, ahol a felhasználók alternatív ötleteket oszthatnak meg egymással.


304_0_t 304_1_t 304_2_t 304_3_t
304_4_t 304_5_t 304_6_t 304_7_t
Vissza