Nyári elfoglaltság (képgalériával)2019. július 4. (csütörtök) 19:00 - Városnews/8300_0_300.jpgTöbb mint százan jelentkeztek diákmunkára a foglalkoztatás első hónapjában. A tanulók számos területen kipróbálhatják magukat, van, akit a szociális ágazat vagy a közgazdaság érdekel, míg mások inkább a szabadban töltik el a hat órás műszakot. A diákmunka adta lehetőség nemcsak az intézményeknek segítség feladataik ellátásában, de a fiataloknak is hasznos tapasztalatszerzés.

A nyári időszakban sokan választják a diákmunkát anyagi szükségleteik fedezésére, valamint tapasztalatszerzésre is. Az idei szezon hétfőn kezdődött, szerte a városban több mint százan segítik az önkormányzat fenntartásában álló, alapfeladatot ellátó intézmények munkáját.

„A Városüzemeltető Intézmény az, aki városi szinten koordinálja a diákmunka projektjét, és mi számos, alapfeladatot ellátó intézménnyel állunk kapcsolatban. Ezekhez az intézményekhez vannak kiközvetítve ezek a diákok. A Városüzemeltető Intézménynél hatvan fő diákmunkás dolgozik jelenleg, júliusban” - nyilatkozta Restás Alexandra, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény szervezési és foglalkoztatási csoportvezetője.

Az ÓVI-nál számos területen dolgozhatnak a diákok. Vannak például, akik az iskolai konyhákon általános kisegítő feladatokat látnak el, mások irodai keretek között munkálkodnak.

„Én még nem voltam diákmunkás, de mivel közgazdasági szakon végeztem Egerben, szerettem volna valami hasznosat tevékenykedni a városnak, mint például ez az adminisztráció, amelyben mi most épp a könyvelést néztük át” - mondta Németh Dorina.

Az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény egységeiben is számos diák dolgozik. A Kézenfogva Szociális Szolgáltató Központban például a napi feladatokban segítenek be, és akadnak olyanok, akik évek óta visszajárnak az ÓTSZEGYII-hez.

„Tizenöt főt foglalkoztatunk az intézményi egységeinkben, zömében a bentlakásos intézményekben, az idősek otthonában töltik a munkaidejüket. Van a hajléktalanellátásban is, a Nappali Melegedőben kolléga, és különböző más egységekben egy-egy fő. Nagymértékben segítik az itt folyó gondozási munkát, nagyon nagy segítségünkre vannak a nyári időszakban a diákok, és szívvel-lélekkel végzik a munkájukat” - emelte ki Gál Katalin, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény mb. igazgatója.

Az otthonok lakói általában jó véleménnyel vannak a diákokról, akik aktívan közreműködnek a napi foglalkozásokban. A szórakozás sem maradhat ki, néha társasjátékozni is leülnek az idősekkel.

„Azért jelentkeztem, hogy egy kis zsebpénzt gyűjtsek a nyáron, és kipróbáljam ezt a területet, hogy miként működik ez az egész. Azért jöttem ide, mert a nagynéném itt dolgozik” - nyilatkozta Medve Franciska.

Augusztus elsejétől újabb turnusban indul a diákmunka, arra a hónapra korlátozott számban még lehet jelentkezni, akkor 120-130 főt terveznek foglalkoztatni. A feltételek nem változtak: tizenhattól huszonöt éves korig, nappali tagozatos tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező fiatalok regisztrálhatnak.


300_0_t 300_1_t 300_2_t 300_3_t
300_4_t 300_5_t 300_6_t 300_7_t
300_8_t 300_9_t 300_10_t 300_11_t
300_12_t 300_13_t 300_14_t 300_15_t
300_16_t
Vissza