Sikeres mentés2019. július 3. (szerda) 19:00 - Rendőrségnews/8297_0_300.jpgRendőrök segítségével mentettek ki egy autóban rekedt kisgyermeket a József Attila úton. A nagymama éppen az Opel csomagtartójában pakolt, amikor másfél éves unokája kezébe vette a kocsikulcsot, és annak gombját megnyomva magára zárta a kocsit. Mivel gyorsan sikerült kiszabadítani, személyi sérülés nem történt.

Szerencsétlen véletlenek miatt rekedt rövid időre autóban egy kisgyermek a József Attila úton. A másfél éves unoka az Opel Astrában ült, amíg nagymamája a csomagtartóban pakolt. A kulcs azonban az utastérben maradt, a kisfiú pedig magához vette.

„Az unoka a gépjárműben ülve magára zárta az autó ajtaját. Ekkor a nagymama késedelmet nem tűrve egy autószerelőnek szólt, illetve ezzel egy időben értesítette a rendőr kollégáimat. Ők a helyszínre érve közösen, az ajtót kifeszítve egy drót segítségével ki tudták nyitni a kocsit, a kisgyermeket közel tíz perc leforgása alatt ki tudták menteni” - nyilatkozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A kisfiú így csak rövid ideig tartózkodott az autóban, végig megfigyelés mellett. Neki  semmi baja nem esett, később sem jelentkeztek panaszok. Bár ebben az esetben nem szándékosságról, csupán szerencsétlen véletlenekről beszélhetünk, sokszor azonban a szülő tudatosan hagyja pár percre az autóban gyermekét. Ez azonban komoly veszélyeket tartogat.

Fontos, hogy semmilyen körülmények között ne hagyjunk kisgyermeket felügyelet nélkül az autóban. Ugyanis hiába csak egy percre szaladunk el, váratlan esemény közbejöhet, így elhúzódhat a távollétünk. Az autóban ugyanakkor a hőmérséklet nagyon gyorsan felkúszik, még akkor is, ha résnyire leengedtük az ablakot, vagy ha hővédő fóliával van ellátva az autó.

A lezárt autó huszonnyolc Celsius fok körüli külső hőmérséklet mellett is nagyon gyorsan felmelegszik. Már húsz perc elteltével is 45 fokos értékeket mérhetünk, egy óra után pedig már a hatvan fokot közelítheti a belső hőmérséklet. Akkor sem nyerünk sokat, ha az oldalablakokat néhány centire leengedjük. A térségünkben jelenleg is tapasztalható kánikulában még rosszabb lehet a helyzet. A forró autóban ülők testhőmérséklete megemelkedik, elveszthetik eszméletüket, sőt akár tragédia is bekövetkezhet. Aki a környezetében ilyesmit észlel, értesítse a hatóságokat. Ha a helyzet már nem tűr késedelmet, először a kilincsekkel próbálkozzunk, vészhelyzetben azonban az üveg betörése is indokolt lehet. Ekkor tekintettel kell lenni a bent ülő biztonságára.

Vissza