Összetartó közösség (képgalériával)2019. június 29. (szombat) 19:13 - Kistérségnews/8287_0_300.jpgTizenhatodik alkalommal szervezték meg a Falunap és Gombafesztivált Kissikátorban. Ebben az esztendőben tíz csapat mérte össze tudását és főztjét. A szervezők most is gondoskodtak az egész napos elfoglaltságról, így volt sörivó verseny, valamint helyi fellépők és sztárvendégek is.

A gombafesztivál minden esztendőben nagy jelentőséggel bír Kissikátor életében, hiszen ilyenkor megmozdul a falu apraja-nagyja, és az ország számos pontjáról érkeznek érdeklődők. A hagyományoknak megfelelően a program koszorúzással indult, vagyis közösen emlékeztek meg a település híres szülöttéről, dr. Kovács Béla matematikusról. Ezt követően a színpadon tartottak sörivó versenyt, amikor is négy csapat mérte össze gyorsaságát. Közben a sátraknál már javában készülték az ízletes ételek. Volt, aki hagyományos gombapörköltet készített, míg egyes csapatok különleges fogásokat szántak a zsűri asztalára. A hivatalos megnyitóünnepségen a település polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

„Mikor 2004-ben először csináltuk a falunapot, mi magunk is eltöprengtünk, hogy miért is vagyunk ilyen sokan. Azóta is kérdezik tőlem, épp ma a televíziósok is megkérdezték, hogy miért jönnek ilyen sokan Kissikátorba a gombafesztiválra. Igazából a receptet nem tudom pontosan, de bízom abban, hogy azért, mert az itt élő emberekből árad a vendégszeretet. Mi örülünk, ha vendégül láthatunk embereket, és örülünk, ha a mi körünkben jól érzik magukat” - fogalmazott köszöntőjében Kocsik László Csaba, Kissikátor polgármestere.

Ezt követően Riz Gábor országgyűlési képviselő szólt a jelenlévőkhöz. Kiemelte, hogy azért is fontosak az ehhez hasonló események, hogy félretehessük a napi gondokat és jó társaságban kikapcsolódhassunk.

„Barátokat és régi ismerősöket hoz össze ez a falu most már hosszú évek óta egy ilyen hagyományos rendezvényhez kötődően. A rendezvény rangját tovább emeli, hogy olyan barátok és ismerősök találkoznak itt, akik talán nem is látják egymást az év többi részében. Mindig van a nyár kezdetén egy olyan jeles nap, amikor ebben a kis völgyben sok jó ember gyűlik össze” - hangsúlyozta Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

A hivatalos rész után a főzőverseny eredményhirdetése következett. A zsűri elmondása szerint minden csapat nagyon finom ételt tálalt, így nem volt könnyű dolguk. Az értékelés alapján, a harmadik helyen a Felvidéki Rákóczi Szövetség végzett, a Digitális Erőmű csapata a második helyen zárt, míg a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára a Szekszárdi Ördögök elnevezésű formáció állhatott fel.

„Ez egy fúziós étel volt. Igazából az alapja egy gemenci szarvas ragu. Ugye Gemenc végül is Szekszárdhoz tartozik, így a szarvas húst nagyon jól ismerjük, és előszeretettel használjuk. Ez egy boros szarvas ragu volt zöldségekkel, és felhasználtunk hozzá vargánya gombát is” - nyilatkozta Wusching Gábor, a Szekszárdi Ördögök szakácsa.

A program évről-évre nagy népszerűségnek örvend, többen rendszeresen visszajárnak az eseményre.

„Ennyi ismerős és barát, valamint sok szeretet együtt. Ennyit tudok mondani. Itt vannak az egri barátnőim is, minden évben itt vagyunk, és nagyon jól érezzük magunkat” - fogalmazott Vincze Lászlóné.

„Nagyon sok kedves ember összegyűlik. Nagyon finom ételek vannak. Megkóstoljuk az összes csapat ízeit, és abból vásárolunk, amelyik tetszik” - mondta Győrffi Zoltánné.

A szervezők most is gondoskodtak arról, hogy a délutáni órákban is tartalmas elfoglaltságot biztosítsanak a kilátogatóknak. A színpadon több helyi fellépő is megfordult, valamint olyan sztárvendégek, mint Postás Józsi vagy a B52.


287_0_t 287_1_t 287_2_t 287_3_t
287_4_t 287_5_t 287_6_t 287_7_t
287_8_t 287_9_t 287_10_t 287_11_t
287_12_t 287_13_t 287_14_t 287_15_t
287_16_t 287_17_t 287_18_t 287_19_t
287_20_t 287_21_t 287_22_t 287_23_t
287_24_t 287_25_t 287_26_t
Vissza