Terjedő szóbeszéd2019. június 28. (péntek) 19:00 - Híreknews/8284_0_300.jpgMedvéről készült fotó terjed a közösségi médiában. A szóbeszéd szerint Hangony határában kapták lencsevégre a ragadozót, ám az nem derült ki idáig, hogy valóban a közeli falunál csinálták-e meg a fényképet. A témával kapcsolatban megkerestük a Bükki Nemzeti Parkot, ám hozzájuk még nem érkezett bejelentés az észlelésről.

A helyi vadásztársaság elnöke szerint, egy anyjáról éppen leválasztott fiatal példány látható, ám azt gondolja, hogy nem az Ózdhoz közeli településen kapták lencsevégre a ragadozót.

„Direkt körbekérdeztem a vadászainkat, így határozottan állíthatom, hogy nem találkoztak sem medvenyommal, sem ürülékkel, és nem is láttak medvét. Azt gondolom, hogy ezek a hírek terjednek különböző felületeken. Épp Barta Csabával beszéltem a tegnapi napon, aki a környéken a Bükki Nemzeti Park felügyelője. Azt mondta, hogy amikor az elmúlt időben voltak észlelések megvizsgálták és úgy találták, hogy ezek a megfigyelések nem a valóságon alapultak” - mondta Kerekes András, a Hangonyvölgye Erdőbirtokossági Vadásztársaság elnöke.

Bár egyelőre tisztázatlan a fotó eredete, az biztos, hogy nem ez lenne az első alkalom, hogy medvék tévednek erre a vidékre. Pár éve például Domaházán és Zabaron találtak egyértelmű jeleket a vadállatok jelenlétére. 2016-ban több mint kétezer nagyragadozó élt Szlovákiában, és a számuk egyre csak növekszik.

Fontos tudni, hogy a medvék alapvetően kerülik az emberekkel való találkozást. Ha egy esetleges találkozás alkalmával ez emberek előbb vennék észre a ragadozót, mint fordítva, érdemes lassan kihátrálni és nem hátat fordítani a medvének. Ha futásnak eredünk, a medve könnyen prédának tekinthet minket.

A témával kapcsolatban megkerestük a Bükki Nemzeti Park Természetmegőrzési Osztályát is. Hozzájuk ez idáig nem érkezett jelzés az észleléssel kapcsolatban. Ha valaki mégis bejelentést tesz, akkor kivizsgálják, hiszen a fotó mellett más nyomra is szükség van a biztos megállapításhoz.

Kép forrása: facebook

Vissza